Quantcast
Radio1_v_zivo


Dravske elektrarne
| 6. 4. 2020 11:58
V času epidemije z načrtovano proizvodnjo
Ključne besede:     Dem    epidemija    proizvodnja
Izpada električne energije v tem trenutku ne smejo in ne morejo dopustiti.
Izpada električne energije v tem trenutku ne smejo in ne morejo dopustiti.

Dravske elektrarne Maribor trenutno dnevno proizvedejo skoraj šest gigavatnih ur električne energije, kar je v skladu z načrtom, podobno proizvodnjo pa načrtujejo tudi za naslednje tedne. Kot so sporočili iz družbe, ki proizvede dobro četrtino vse slovenske električne energije, se v času epidemije še bolj zavedajo dolžnosti zanesljive proizvodnje.

V vseh družbah skupine Holding Slovenske elektrarne (HSE) so že ob prvi javni informaciji 24. februarja, da obstaja sum okužbe z novim koronavirusom v Sloveniji, sprejeli osnovne preventivne ukrepe za preprečitev širjenja okužbe ter določene zaščitne ukrepe in naloge za zmanjšanje tveganja.

Ukrepe so v naslednjih dneh dopolnjevali in nadgrajevali, 12. marca pa so tistim zaposlenim, ki jim delovni proces to omogoča, odredili delo od doma, na terenu pa ostajajo tisti, ki opravljajo nujna dela, zlasti na področju vzdrževanja proizvodnih objektov, proizvodnje električne energije in v centru vodenja.

Kot pojasnjujejo v DEM, ukrepe dnevno usklajujejo na ravni HSE, prav tako na zahtevo ministrstva za infrastrukturo vsak dan poročajo o posebnostih glede ukrepov, stanja zaposlenih, stanja proizvodnje in obratovanja. Ob tem zagotavljajo, da vsi poslovni procesi družbe potekajo razmeram primerno, a nemoteno.

V primeru dodatnih zaostritev imajo pripravljene tudi dodatne ukrepe za zagotavljanje nemotene proizvodnje. Med drugim bi iste ekipe sodelavcev na vseh objektih in v centru vodenja neprekinjeno delale sedem dni, nato pa bi jih zamenjale druge, medtem ko bi prve odšle domov v samoizolacijo ter se po tednu dni vrnile na objekte.

V skladu z dogovorom s socialnimi partnerji in zaposlenimi so v začetku aprila na vseh objektih pričeli z nekaterimi rednimi aktivnostmi, ki so manj nujne, a jih je potrebno opraviti, če želimo tudi okolico objektov vzdrževati v primerni kondiciji.

Sprejeli so dodatne varnostne ukrepi za preprečevanje okužb. Delajo v manjših skupina s prilagojeno organizacijo dela in posebnim režimom malice, nadzorujejo prihode, merijo temperature in podobno. Za zaposlene so izvedli dodatno usposabljanje, na katerem so jih seznanili s sprejetimi ukrepi in navodili.

Kot je povedal direktor DEM Andrej Tumpej, so razmere, v katerih so se znašli, neobičajne in nove za vse, vseeno pa se zaposleni zavedajo pomena njihove dejavnosti in odgovornosti ter dejstva, da izpada električne energije v tem trenutku ne smejo in ne moremo dopustiti.

"Sodelavci na proizvodnih objektih - elektrarnah - in v centru vodenja ter v drugih podpornih službah so že zdaj nadpovprečno angažirani, pripravljeni pa so še na dodatne napore, če bodo razmere to zahtevale. Zato lahko zagotovim, da bo proizvodnja električne energije iz naših elektrarn varna in zanesljiva tudi v prihodnje," je dejal prvi mož DEM.

Podjetje ob tem ni pozabilo niti na družbeno odgovornost, zato so priskočili na pomoč mariborski občini in Zvezi prijateljev mladine, ki zagotavljata pripravo toplih obrokov za otroke iz socialno ogroženih družin, ki zaradi učenja na domu nimajo možnosti toplega obroka doma. Ob tem so v sodelovanju z osnovnimi šolami družinam razdelili okoli 40 računalnikov, da lahko otroci opravljajo pouk na daljavo.

Dravske elektrarne so lani proizvedle 2744 gigavatnih ur električne energije, kar je manj od predlanskih 2900, a hkrati precej več od 2333 gigavatnih ur v letu 2017.

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | | Seznam predvajanih del