Quantcast
Radio1_v_zivo


Dražje bivanje v Domu upokojencev Ptuj
| 4. 3. 2020 10:59
Socialne razmere se poslabšujejo
Ključne besede:     Upokojenci    cene    dvig
 Vse več starejših si vse težje privošči bivanje v domu.
Vse več starejših si vse težje privošči bivanje v domu.

Če je bilo treba za mesečno oskrbo v ptujski in muretinski enoti Doma upokojencev Ptuj od 1. januarja, ko so se cene nazadnje zvišale, do 1. marca plačati dobrih 570 evrov, kar je osnovna cena mesečne oskrbe, je po 1. marcu ta višja za dobrih 24 evrov. Na neizogibno podražitev storitev so v preteklih tednih opozarjali v večini slovenskih domov upokojencev, na zadnji seji sveta pa so v ptujskem povišanje cen tudi potrdili. Ni šlo brez razprave, saj je vsak dvig cen dodatna finančna obremenitev za stanovalce in njihove svojce, a tudi za lokalno skupnost.

Nove cene smo oblikovali v skladu s pravilnikom o metodologiji za oblikovanje cen socialnovarstvenih storitev, pri tem smo sledili izhodiščem ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Na tokratno povišanje je vplivala rast minimalnih plač zaposlenih, saj so se zaradi tega stroški dela povišali za šest odstotkov. Če k temu prištejemo še rast stroškov materiala in storitev, amortizacijo in investicijsko vzdrževanje, se zvišanju cen naših storitev nismo mogli izogniti," razlaga Jožica Šemnički, direktorica Doma upokojencev Ptuj.

Najmanj, za dobra dva odstotka, so zvišali ceno osnovne oskrbe v svoji koprski enoti, kjer pa je bila ta sicer že vsa leta najvišja in je do zdaj znašala 20,75 evra. Nova cena za stanovalce enote, ki je v postopku prenosa na tamkajšnji dom upokojencev, je 21,21 evra in ni več najvišja, saj je dnevna oskrba v domovih Juršinci in Kidričevo višja za šest oziroma pet centov. Najnižja osnovna cena oskrbe ostaja v enotah Ptuj in Muretinci, kjer stanovalce dan te po novem stane 19,83 evra.

V štirih enotah ptujskega doma je tokratni dvig osnovne cene od dobrih dveh do slabih šestih odstotkov v enoti Kidričevo. Najzahtevnejša oskrba IV se je najmanj, za dober odstotek, podražila v enotah Ptuj in Muretinci, najbolj pa prav tako v enoti Kidričevo. Da rast cen oskrbe v socialnovarstvenih zavodih, kamor sodijo tudi domovi upokojencev, najbolj prizadene najranljivejše skupine prebivalstva, opozarjajo v skupnosti socialnovarstvenih zavodov.
© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila | Seznam predvajanih del