Quantcast
Radio1_v_zivo


Urgenca na Ptuju
| 2. 3. 2020 8:49
Vlada naj izponi obljubo o gradnji
Ključne besede:     Urgenca    Ptuj    gradnja
Politično dogajanje in menjava vlade na ptujski projekt urgence ne bi smela vplivati.
Politično dogajanje in menjava vlade na ptujski projekt urgence ne bi smela vplivati.

Splošna bolnišnica Ptuj, ena od dvajsetih v Sloveniji, je lansko poslovno leto zaključila s pozitivnim rezultatom. Kot sta na četrtkovi seji sveta zavoda povedala Anica Užmah, direktorica, in vodja finančne službe Boris Kmetec, so lani ustvarili 30 milijonov evrov prihodkov, kar je za deset odstotkov več kot pred letom, in nekaj manj odhodkov, leto pa končali z nekaj več kot 356 tisoč evri presežka. Je pa pozitiven rezultat, kot pojasnjuje Užmahova, tudi posledica državne pomoči v višini 320 tisoč evrov, ki so jih prejeli od ministrstva za zdravje za pokrivanje likvidnosti oziroma zapadlih obveznosti. Ob tem so v bolnišnici z nekaj več kot 500 zaposlenimi dober milijon evrov namenili za investicije, kar je za petino več kot leto prej.

"Še vedno se ukvarjamo z likvidnostnimi težavami, naše obveznosti do dobaviteljev se sicer zmanjšujejo, bomo pa to leto namenili večjo pozornost izterjavi terjatev," napovedujejo v bolnišnici, kjer je še vedno osrednje vprašanje gradnja urgentnega centra.

"Konec lanskega leta smo izbrali novega projektanta, to je zdaj podjetje Atri, ki je pripravilo popolnoma nov projekt, vreden 5,6 milijona evrov, v tem znesku pa je vključenih tudi pet odstotkov nepredvidenih stroškov investicije. Projekt je zdaj v pregledu ministrstva za zdravje, kar naj bi bilo zaključeno do konca prihodnjega tedna, potem ga bo obravnavala vlada. Ali bo to zdajšnja v odhajanju ali nova, za nas v tem trenutku niti ni pomembno, bomo pa zagotovo vztrajali, da se obljube o začetku gradnje naposled začnejo tudi udejanjati," napoveduje Užmahova. Dodaja, da je bolnišnica do zdaj za investicijo, povezano z gradnjo urgentnega centra, namenila 450 tisoč evrov, kolikor je stala priprava projektov, še dobrih 200 tisoč evrov so stala arheološka izkopavanja. Kot razlagajo v vodstvu bolnišnice, je projekt zdaj zastavljen tako, da bo mogoče klet in pritličje bodoče urgence nadzidati: "Urgenci bodo namenjeni pritlični prostori v velikosti 700 kvadratnih metrov, mi pa že ves čas dokazujemo, da potrebujemo nove prostore, in poudarjamo, da se v bolnišnici z uvajanjem novih programov dajemo z vse večjo prostorsko stisko in bi bila izgradnja prvega nadstropja za nas izredno pomembna, vsekakor pa tudi ekonomična, in upamo, da bo faznost gradnje urgence vodila do hkratne postavitve prvega nadstropja." Kot dodajajo v vodstvu bolnišnice, verjamejo obljubam ministra Aleša Šabedra, ki je ob obisku bolnišnice sredi novembra zagotovil, da bo do gradnje zagotovo prišlo v letu 2020, in napovedal otvoritev in začetek dela nove ptujske urgence za leto 2021. Pred dnevi pa je na Ptuju ponovil, da je projekt urgence že potrjen v sklopu proračunov za leti 2020 in 2021 in zato politično dogajanje in menjava vlade na ptujski projekt urgence ne bi smela vplivati. Spomnil je, da je tudi stroka v preteklosti že ugotovila, da je urgentni center na Ptuju potreben.
© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | | Seznam predvajanih del