Quantcast
Radio1_v_zivo


Knjižnica v znamenju Rusije
| 5. 2. 2020 10:53
V Celju se danes začenjajo Dnevi ruske kulture
Ključne besede:     Dijaki    Gimnazija Celje-Center    I. gimnazija    Osrednja knjižnica Celje    Dnevi ruske kulture
Rusija
Dijaki Gimnazije Celje-Center in I. gimnazije bodo v Osrednji knjižnici Celje poskrbeli za Dneve ruske kulture.

Polonca Bajc Napret, Osrednja knjižnica Celje
PRENESI DATOTEKO
V okviru Dnevov ruske kulture bomo pripravili številne dogodke.

Osrednja knjižnica Celje v sodelovanju z Gimnazijo Celje-Center in I. gimnazijo v Celju od danes do sobote pripravlja Dneve ruske kulture, s katerimi bodo obeležili tudi bližnji kulturni praznik. Prav na praznični dan, 8. februarja ob 11.uri, bodo namreč dijaki obeh gimnazij ob glasbi in plesu v ruščini in slovenščini ter v prevodih iz obeh jezikov pripravili kulturno prireditev Prešeren in Puškin – sodobnika in pesniška velikana.

 

Dnevi ruske kulture se bodo začeli danes ob 17. uri z uvodno prireditvijo, na kateri bodo obiskovalci ob kulturnem programu podoživeli potovanje dijakov I. Gimnazije v Celju in Gimnazije Celje-Center, ko so se v okviru delegacije celjske občine lani maja udeležili Festivala kulture in športa v ruskem Ščjolkovu, ki je pobrateno s Celjem. Prav tako bo na prireditvi predstavljena udeležba mladih celjskih športnikov, ki so poleti sodelovali na športnih igrah mladih v ruskem mestu Ufa. Po prireditvi bo sledilo še odprtje razstave Rusija osebno 2, avtorja Roberta Gorjanca. Gorjanec je velik ljubitelj Rusije in ruskega jezika, hkrati pa tudi pobudnik letošnjih Dnevov ruske kulture.


 

V četrtek si bo v oddelku Glasba film mogoče ob 17. uri ogledati še film Puškin – poslednji dvoboj, ki govori o tragični smrti velikega ruskega poeta. V petek pa bo v Levstikovi dvorani, prav tako ob 17. uri, Olga Kupljenik, direktorica turistične agencije Ruski ekspres, v okviru Univerze za tretje življenjsko obdobje na predavanju z naslovom Skrivnostna ruska duša predstavila svojo domovino.


 

Na Prešernov dan se bodo ob 10. uri v celjski knjižnici ponovno zbrali ljubitelji pisane besede, ki sodelujejo v bralni znački za odrasle. Na knjižni čajanki bodo lahko ob čaju in piškotih prisluhnili knjižničarjem, ki bodo predstavili novi seznam za deveto bralno popotovanje Z branjem do zvezd. Letos je na seznamu kar nekaj del ruskih avtorjev. Uro kasneje, ob 11. uri, pa bodo v študijski čitalnici Dneve ruske kulture zaključili  z recitalom Prešernovih in Puškinovih pesmi.

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila - lokalne volitve | Volilna pravila - referendumska kampanja | Seznam predvajanih del