Quantcast
Radio1_v_zivo


Kurentov skok
| 3. 2. 2020 10:07
Uvod v pustne obrede
Ključne besede:     Ptuj    pust    kurent
S Kurentovim skokom se je pričel veseli pustni čas na Ptuju.
S Kurentovim skokom se je pričel veseli pustni čas na Ptuju.

S tradicionalnim 18. polnočnim kurentovim skokom na domačiji nekdanjega princa Matevža Zokija v Budini pri Ptuju se bodo opolnoči začeli uvodni dogodki pred letošnjim jubilejnim 60. Kurentovanjem. Eden največjih etnografskih festivalov v regiji se bo začel 15. februarja, ko bo na otvoritveni povorki županja oblast predala princu karnevala.

Na domačiji drugega princa karnevala bodo tudi letos natanko ob polnoči najavili uradni začetek pustnih opravil na Ptuju. Na ta dan si kurenti po tradiciji prvič nadenejo zvonce, s katerimi zaplešejo ob ognju, s tem pa začnejo svoje poslanstvo odganjanja zime in zla v zameno za pomlad, srečo in dobro letino.

Dogodek na Budini poleg obiskovalcev ne glede na mrzlo noč že po tradiciji pospremi tudi več sto kurentov, ki tako na svoj način uradno odprejo pestro pustno ptujsko dogajanje. Gre za starodavni običaj, po katerem si kurenti svojo opravo nadenejo šele na svečnico. Točno ob polnoči skoči prvi kurent in glasno zazvoni, potem pa mu sledijo vsi ostali.

Letošnje Kurentovanje se bo na Ptuju uradno začelo 15. februarja, ko se bodo prvič tudi po novi mestni tržnici na otvoritveni etno povorki prvič sprehodile najbolj značilne pustne skupine s številnimi domačimi pustnimi liki, kot so kopjaši, cigani, orači, ruse, piceki in medvedi ter mnogimi etnografskimi maskami in liki iz tujine.

Organizatorji vsako leto na prireditvah skupaj pričakujejo več kot 100.000 obiskovalcev iz Slovenije in tujine, vrhunec vsega dogajanja pa bo znova nedeljska mednarodna povorka, 23. februarja, kjer se vsako leto zbere več 10.000 ljudi.

Dan prej bo potekal mestni pustni korzo, že v petek pa nočni spektakel z mističnimi bitji podzemlja. Od pusta se bodo s pokopom poslovili na pustni torek, ko se bo Kurentovanje tudi uradno zaključilo. Takrat bo še drugo leto zapored 17. princ karnevala Baron Jakob Zekel Videmski oblast znova vrnil županji Nuški Gajšek.

Komercialni del dogodka bo vse dni festivala znova potekal v Karnevalski dvorani pri trgovskem središču Qlandia, kjer se bo zvrstila vrsta glasbenih in drugih zabavnih dogodkov.

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | | Seznam predvajanih del