LIVE           051300300   0802255         Frekvence
 

Rad nazdravljaš s kozarcem PENINE? TEGA zagotovo še nisi vedel ...

Bi radi izbrali pravo penino, jo postregli s stilom in tako naredili vtis? Ponujamo nekaj nasvetov, da boste z mehurčki naravnost zablesteli.
Ključne besede: Klet Brda, penine, nasveti
KO JE ČAS ZA PENINO   Ko želimo nekaj proslaviti, skoraj ne gre brez penine. Penine spremljajo vse najpomembnejše trenutke v našem življenju, naj si gre za rojstvo, maturo, poroko, hkrati pa so tudi znanilke pomembnih prelomnic, pospremijo nas v novo leto, novo službo, novo desetletje življenja.   December že tradicionalno velja za mesec veselja in druženja, ko si vzamemo čas za vse, ki nam veliko pomenijo, sorodnike, prijatelje, sodelavce in se z njimi še zadnjič poveselimo v starem letu, prava penina pa da vsakemu takemu druženju še posebno piko na i.   Bi radi izbrali pravo penino, jo postregli s stilom in tako naredili vtis? Ponujamo nekaj nasvetov, da boste z mehurčki naravnost zablesteli.     CHARMAT ALI KLASIČNA PENINA?   Odvisno od vašega proračuna in profila gostov oziroma obdarovancev. Klasične penine so praviloma dražje, saj nastajajo najmanj dve leti, pri večini penin pa celo več. Drugo vretje namreč poteka v steklenici, kjer je penina ves čas v stiku z usedlino. Takšne penine imajo kompleksnejšo aromatiko, fine mehurčke -  primerne so za zahtevnejše poznavalce.   Pri metodi charmat ali tankovski metodi nastane penina v nekaj mesecih v posodah iz nerjavečega jekla. Je cenovno ugodnejša, praviloma sadnih not in lažje razumljiva širšemu krogu ljudi.   KATERO IZBRATI?   Če izbirate penino za aperitiv in imate raje bolj suhe penine je Peneča rebula prava izbira za vas. Je sveža in sadno dišeča penina, ki jo v Kleti Brda pridelujejo vse od leta 1962 in težko manjka na mizah Primorcev v prihajajočih prazničnih dneh. Nasprotno pa ljubitelji sladkih penin ne morete zgrešiti s Penečim muškatom iz Kleti Brda.   Ljubiteljem polsuhih penin sta namenjeni penini Quercus, ki so letos dobile novo preobleko in nov okus, ki bo prepričal številne. Naj si bo to Quercus sec ali rosé, ki očara tudi s privlačno rožnato barvo, sta zagotovo odlični izbiri za decembrska praznovanja, silvestrsko zabavo, romantične večere ali pa kar tako, ko si zaželite dobrih mehurčkov v slogu.       Imate v mislih kaj bolj prefinjenega? Za svečano večerjo ali darilo poznavalcu? Odločite se za katero izmed penin, pridelanih po klasični metodi. V Kleti Brda pridelujejo klasične penine Bagueri. Kljub inovativnemu, svežemu slogu ostajajo zveste harmoničnemu šarmu sort, ki zaznamujejo vse najboljše klasične penine na svetu – chardonnayu in modremu pinotu, dodali pa so jima še nekaj rebule, ki peninam daje prepoznavni briški značaj. Penine v steklenici zorijo od 48 do 60 mesecev preden jih v omejeni seriji ponudijo trgu. To so zagotovo penine za izkušene ljubitelje penin, ki radi posegajo po najboljših šampanjcih.   TRKANJE S KOZARCI – DA ALI NE?   Čeprav so mnenja glede trkanja s kozarci deljena, naj bi se s penino ne trkalo. Zatorej le privzdignemo kozarec, pogledamo sogovornika v oči in izpijemo požirek. So izjeme dovoljene? Seveda.     KAKO POSTREŽEMO IN OKUŠAMO PENINO?   Penino postrezimo hladno – pri 6 °C. Tako bodo najbolj prišle do izraza njene pozitivne lastnosti. Vzemimo si vsaj nekaj ur za hlajenje V HLADILNIKU – nikar zamrzovalniku, saj je vino zelo občutljivo na temperaturna nihanja.   Kozarec naj bo takšen, da omogoča opazovanje moziranja – iskrenja penine. Najboljši so kozarci tulipanaste oblike. Vsekakor morajo imeti raskavo dno, ki pospešuje sproščanje mehurčkov. Boljša kot je penina, bolj drobni so mehurčki in dlje časa se ohrani pena.   Penino vedno postrežemo kot aperitiv, saj pripravi brbončice na okušanje hrane intenzivnejših okusov. Penino lahko postrežemo samo ali pa v spremljavi s prigrizki. Nikakor penine ne strežemo ob sladici, razen če gre za sladko penino. Pri tem pa velja, da mora biti vino vedno slajše od sladice.   Več na klet-brda.si.