Quantcast
Radio1_v_zivo


Ptuj po poletnem neurju
| 23. 10. 2019 10:41
V sklopu sanacije sadijo tudi drevesa
Ključne besede:     Ptuj    nerje    škoda
 Škodo, ki jo je neurje na Ptuju povzročilo poleti, so po opravljenih popisih ocenili na 2,5 milijona evrov.
Škodo, ki jo je neurje na Ptuju povzročilo poleti, so po opravljenih popisih ocenili na 2,5 milijona evrov.

Na Ptuju so  po julijskem neurju, ki je prizadelo mesto in je veter podiral drevesa, slednja nadomestili z novimi. Predstavniki mestne občine so  skupaj z donatorji, ki so se odzvali na njihov poziv, prvih 15 dreves zasadili na območju Ljudskega vrta. Ob tem si želijo tudi v prihodnje zasaditi čim več dreves in mesto naredili zeleno.

Za zdaj zasaditev novih dreves načrtujejo še na Ulici 25. maja, Arbajterjevi ulici, Rimski ploščadi ter v mestnem parku.

Najstarejše slovensko mesto je julija prizadelo močno neurje z vetrom, ki je odkril več deset streh ter podiral drevesa, gasilci pa so morali iz okoli 80 objektov izčrpati meteorne vode. Prizadetih je bilo tudi kar nekaj javnih zavodov in kulturni objekti, med drugim vrtci, dom upokojencev, v bolnici in zdravstvenem je poplavilo kletne prostore.

Škodo, ki jo je neurje na Ptuju povzročilo poleti, so po opravljenih popisih ocenili na 2,5 milijona evrov, vendar bo sanacija po besedah županje Nuške Gajšek krepko dražja in bi lahko stala tudi okoli sedem milijonov evrov. Kot je dodala, občina tega denarja za odpravo posledic seveda nima, država pa je pri zagotavljanju pomoči zelo počasna.

Gajškova je sicer že pred časom na enem od sestankov Skupnosti občin Slovenije finančnemu ministru in upravi za zaščito in reševanje predstavila predlog, da bi v zakonu o financiranju občin slednjim omogočili najem kreditov, ki ne bi šteli v sklop zadolževanja in bi s tem denarjem lahko odpravljali posledice naravnih ujm.

"Če bi dobili takšen kredit, pa bi to pomenilo trajno sanacijo objektov, da nas ne bi bilo strah vsakič, ko bo nad mesto prišel kakšen črn oblak," je dejala Gajškova, ki se sicer zaveda, da je potrebna tudi strategija za preventivo pred tovrstnimi dogodki.

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | | Seznam predvajanih del