Quantcast
Radio1_v_zivo


Ljubljana prvo mesto na svetu z mobilnimi UNICEF-ovimi Varnimi točkami
| 2. 10. 2019 15:38
Otroci lahko pomoč v stiski odslej dobijo tudi na vseh avtobusih LPP
Ključne besede:     Unicef    varna točka    LPP    avtobus    pomoč
Junior ambasadorji UNICEF-a Aida Ališić, Izabela Škornik in Jakob Ahlin pred avtobusom LPP UNICEFovo mobilno Varno točko

Ljubljana je danes postala prvo mesto na svetu z mobilnimi UNICEF-ovimi Varnimi točkami. Otroci bodo lahko pomoč v stiski odslej poiskali tudi na vseh avtobusih Ljubljanskega potniškega prometa. S tem bo za otroke pot v šolo prijetna in varnejša vse leto.

»V letu, ko obeležujemo 30. obletnico Konvencije o otrokovih pravicah, sta zaščita in varnost otrok še posebej v ospredju. Vsak otrok ima pravico do varnega otroštva in življenja brez nasilja. Širitev mreže UNICEF-ovih Varnih točk je pomemben korak v smeri, da bi bili otroci na mestnih ulicah varni, njihova pot v šolo pa prijetna skozi vse leto,« je povedal Tomaž Bergoč, izvršni direktor UNICEF-a Slovenija. Zato ni naključje, da je današnja novinarska konferenca, ki so jo vodili Junior ambasadorji UNICEF-a, potekala na avtobusu v središču Ljubljane. Vsi avtobusi LPP bodo namreč odslej nudili pomoč otrokom, ki se bodo znašli v težavah, saj se v projekt vključuje tudi družba Ljubljanski potniški promet. Peter Horvat, direktor LPP,  je povedal: »Ideja o vključitvi avtobusov LPP v mrežo Varnih točk se nam je zdela dobra, saj so avtobusi mobilni in pokrivajo področje celotne Ljubljane ter področje 16. primestnih občin. Na ta način je Varna točka še bolj dostopna in tako rekoč otrokom v Ljubljani in okolici na voljo na vsakem koraku«.

UNICEF-ove Varne točke so v 17 letih zaživele že v 105 krajih po vsej Sloveniji. V več kot 750 Varnih točkah sodeluje več kot 1500 srčnih ljudi, ki prostovoljno pomagajo otrokom, ko se ti znajdejo v stiskah ali težavah.
logo.png In kaj Varne točke pravzaprav so? Gre za različne javne prostore, kot so mladinski centri, policijske postaje, parlament, lekarne, knjižnice, frizerski saloni, cvetličarne, trgovine in drugi prostori, odslej pa tudi avtobusi LPP, kamor se lahko otroci zatečejo po pomoč, če se znajdejo v stiski. Prepoznajo jih po posebni nalepki – smejoči se hišici, ki je nameščena ob vhodu na vidnem mestu. V UNICEF-ovih Varnih točkah so prisotni ljudje, ki otrokom nudijo trenutno zaščito, pomoč ali zgolj nasvet v stiski. Po uvodnem izobraževanju, ki ga zanje organizira UNICEF Slovenija, so seznanjeni z ustreznimi oblikami pomoči otrokom v težavah in tako usposobljeni za nudenje pomoči otrokom.
V Varne točke po vsej Sloveniji se na leto zateče več kot sto otrok. V lanskem šolskem letu so zabeležili 10 obiskov otrok, ki so se znašli v resnejših težavah, ko je bilo potrebno posredovanje strokovnih služb kot so šola, policija ali center za socialno delo, saj so primeri zajemali medvrstniško nasilje, nadlegovanje in težave v družini. V več kot 100 primerih so se otroci znašli v manjših težavah, kot so blažje poškodbe, izgubljeni ključi, pomoč pri reševanju domačih nalog in drugo, ki so jih Varne točke lahko rešile same, brez posredovanja strokovne pomoči.

Poziv otrokom
Izkušnje kažejo, da otroci potrebujejo dodatno spodbudo pri iskanju pomoči, zato jih UNICEF Slovenija vabi, da Varne točke obiščejo že prej - ko še niso v stiski in jih pobližje spoznajo, saj bo potem iskanje pomoči lažje. K temu pripomore tudi spletna stran www.varnetocke.si, ki omogoča prikaz najbližjih UNICEF-ovih Varnih točk njihovi trenutni lokaciji ter številne praktične nasvete za pomoč v stiski.
»Vsi otroci smo junaki, ki premagamo na videz še tako majhno težavo, sami ali s pomočjo odraslih. Saj veste: Bolečina ni jokica stokica, Stiska ni tožibaba in Nemoč ni špeckahla. Le pogumno«, so na novinarski konferenci otroke pozvali Junior ambasadorji UNICEF-a Izabela ŠkornikJakob Ahlin in Aida Ališić.
© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila - lokalne volitve | Volilna pravila - referendumska kampanja | Seznam predvajanih del