Quantcast
Radio1_v_zivo


Zbudila se je in opazila, da je njeno telo POLNO MODRIC! Ko je izvedela, kaj je narobe, je ostala brez sape
Zanimivo | 17. 9. 2019 3:53
37-letnica izvedela, da ima hudo obliko raka, čeprav ni imela tipičnih znakov
Ključne besede:     modrice    levkemija    telo    zdravje    zbujanje    kemoterapija    bolezen    kri    zdravnik
37-letna Thea Wilson se je nekega jutra zbudila in opazila, da je celo njeno telo prekrito z modricami. Ni ji bilo jasno, kaj se dogaja, niti ni vedela, od kje bi jih lahko dobila. 

''Kot bi me nekdo pretepel,'' je dejala in rekla, da prejšnji večer ni pila ali počela neumnosti, ki bi jo privedle do takšnega stanja, prav tako ni padla. Od kje torej modrice? Po odgovore se je odpravila k zdravniku in izvedela nekaj, ob čemer je ostala brez sape. 


''Še včeraj sem živela brezskrbno življenje, naslednji dan pa izvem, da umiram'' 

Diagnosticirali so ji akutno mieloično levkemijo, ki prizadene le 100 ljudi na leto. Zdravnik ji je povedal, da je resno bolna in je v kritičnem stanju ter morajo takoj začeti z zdravljenjem. Thei ni bilo jasno nič, saj ni imela nikakršnih znakov, ki bi ji sporočali, da je z njo, le, da je bila bolj utrujena.

Odkrili so ji agresivno obliko krvnega raka in je bilo takoj potrebno začeti s kemoterapijami. Nemudoma so jo morali dati v izolacijsko sobo in začeti s pet mesečnim zdravljenjem in intenzivnimi kemoterapijami. Na srečo so bolezen odkrili pravočasno, drugače bi lahko umrla.


Bolezen je uspešno premagala in zaključila z zdravljenjem

APL je približno 10% vseh primerov akutne mieloične levkemije. Za razliko od mnogih drugih variant akutne mieloične levkemije, akutna poškodba pljuč ni pogosta pri starejših in mlajših odraslih: povprečna starost bolnikov ob diagnozi 40 let. Vendar pa se APL lahko pojavi v kateri koli starosti, vključno z otroki.

Znaki in simptomi

Kot druge vrste akutne levkemije je APL običajno značilna manifestacija anemije (utrujenost, šibkost, dispneja) in trombocitopenija - to je pomanjkanje trombocitov (povečana krvavitev, podplutbe in podplutbe). 

Pomanjkanje običajnih levkocitov vodi do okužb. Za APL je praviloma značilen zelo hiter videz in povečanje simptomov.
© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | | Seznam predvajanih del