Quantcast
Radio1_v_zivo


Dober odziv na Ptuju
| 19. 8. 2019 11:00
Občani zbirajo odpadno jedilno olje
Ključne besede:     Ptuj    olje    zbiranje
 Zabojnike so pred dobrim mesecem dni postavili na sedmih različnih lokacijah na Ptuju.
Zabojnike so pred dobrim mesecem dni postavili na sedmih različnih lokacijah na Ptuju.

 

Ptujčani so z navdušenjem sprejeli zabojnike za ločeno zbiranje odpadnega jedilnega olja, ki so jih nedavno postavili v mestu. "Odziv občanov je izjemen. Do 8. avgusta je bilo zbranih 123 litrov odpadnega jedilnega olja, kar kaže na visoko osveščenost občanov o škodljivosti olj za okolje in pomenu zbiranja le-teh," so sporočile Javne službe Ptuj.

Zabojnike so pred dobrim mesecem dni postavili na sedmih različnih lokacijah na Ptuju.

Največ plastenk odpadnega jedilnega olja so zbrali na lokacijah v blokovskem naselju, in sicer pri Osnovni šoli Ljudski vrt, pri trgovini Spar-Rabelčja vas in pri Osnovni šoli dr. Ljudevita Pivka.

Z zbiranjem odpadnega jedilnega olja si lahko občani znižajo stroške na položnici za odpadke. "Na podlagi zbranih količin oddanih plastenk bodo še v tem mesecu obračunani dobropisi za posamezno odjemno mesto, in sicer v višini 0,20 evra na liter," pojasnjujejo v Javnih službah Ptuj.

Za postavitev zabojnikov so se v podjetju odločili, ker gospodinjstva odpadna jedilna olja in maščobe večinoma odlagajo v odtok ter s tem povzročajo ogromno okoljsko in gmotno škodo. "Ko se jedilna olja, maščobe in masti zlivajo v umivalnike, odtoke ali stranišča, se v ceveh ustvarijo blokade, ki lahko postopoma omejijo pretok odpadne vode iz gospodinjstva in povzročijo zamašitev kanalizacijskih cevi. Hkrati se pojavijo težave pri procesu čiščenja na biološki čistilni napravi in možnost zatekanja komunalnih odplak," so navedli.

Odpadno jedilno olje je mogoče oddati v zabojnik le v plastenki. Na plastenko z odpadnim oljem je treba nalepiti etiketo, ki se jo dvigne na mestni blagajni Javnih služb Ptuj, in jo nato dobro zaprto oddati v zbiralnik. "Pomembno je, da odpadnega jedilnega olja ne zlivamo v posodo. Prav tako je prepovedano odlaganje polnih plastenk ob posodi," poudarjajo v podjetju.

 

 

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | | Seznam predvajanih del