Quantcast
Radio1_v_zivo


Rez stare trte je pred vrati
| 6. 3. 2019 11:20
Obrezovanje trte je najpomembnejše strokovno opravilo v vinogradu
Ključne besede:     Trta    Maribor    dogodki
 Hkrati je Rez Stare trte tudi pomemben protokolarni dogodek.
Hkrati je Rez Stare trte tudi pomemben protokolarni dogodek.

Direktorica Zavoda za turizem Maribor - Pohorje Doris Urbančič Windisch o Rezi Stare trte.
PRENESI DATOTEKO
Direktorica Zavoda za turizem Maribor - Pohorje Doris Urbančič Windisch o Rezi Stare trte.

Prva od prireditev, ki se skozi leto tradicionalno odvrtijo v Mariboru v povezavi s Staro trto, je Rez Stare trte. "Stara trta je ena naših najmočnejših blagovnih znamk, ki lahko ponese dobro ime mesta v svet in ljudem pove, da znamo ceniti našo zgodovino in na njeni podlagi graditi nove zgodbe," je  povedal novi gospodar trte, župan Saša Arsenovič.

Obrezovanje trte je najpomembnejše strokovno opravilo v vinogradu, saj sta od njega močno odvisna rast in pridelek. Hkrati je Rez Stare trte tudi pomemben protokolarni dogodek, saj ob tej priložnosti mesto Maribor poklanja trtine cepiče izbranim prijateljskim mestom in občinam z vsega sveta. "S tem krepimo sodelovanje s partnerji tako iz Slovenije kot tujine," je dodala Urbančič Windischeva.

Letošnji prejemniki cepičev so Občina Ravne na Koroškem, ki bo trto zasadila ob 70-letnici osrednje koroške knjižnice dr. Franca Sušnika, ter Občina in župnija Razkrižje, ki bosta s tem zaznamovali 25-letnico priključitve k tedanji Škofiji Maribor. Kasaški klub Ljutomer bo prejel cepič za zaznambo 145-letnice prvih kasaških dirk na Slovenskem, Društvo vinogradnikov iz Ribnice na Dolenjskem pa za spodbudo ob 20-letnici njihovega delovanja.

Nekaj cepičev gre vsako leto tudi v tujino. Tokrat bodo šli v pobrateno mesto Osijek na Hrvaškem, nacionalni park Inujama ob reki Kiso na Japonskem, muzejski vinograd Stetten im Remstal pri Stuttgartu v Nemčiji ter v Slovensko hišo v Gornjem Seniku na Madžarskem.

Žametovka oz. modra kavčina je s potrjeno starostjo več kot 400 let vpisana v Guinnessovo knjigo rekordov kot najstarejša trta sveta, ki še vedno rodi žlahtne sadove.

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila | Seznam predvajanih del