Quantcast
Radio1_v_zivo


14 SLOVENK postalo ŽRTEV TURŠKIH NATEGUNOV. Moškim so nakazale več kot 200.000 EUR!
Slovenija | 21. 2. 2019 9:37
POZOR: Ljubezenske prevare na internetu so v porastu
Ključne besede:     prevara    nateg    denar    NKBM    ljubezen    Turčija    Slovenija
Previdno pri nakazovanju denarja moškim v tujino.

NOVA KMB je v preteklih dveh mesecih zasledila sumljiva nakazila v tujino, predvsem v Turčijo. Izkazalo se je, da je 14 Slovenk nasedlo osebam, ki so jih spoznale preko spleta in jim nakazalo večje vsote denarja. Gre za tako imenovane ljubezenske prevare, ki so precej pogoste za območje Turčije, nekaj denarja pa se je steklo tudi na Ciper, v ZDA, Španijo in Estonijo. 

 

Kako poteka ljubezenska prevaraGoljufi vzpostavijo stik z žrtvijo preko družbenih omrežij, najpogosteje preko Facebooka in Messengerja, z njimi pa komunicirajo zgolj pisno, v slabi angleščini.


Z žrtvijo vzpostavijo zaupanje in čustveno navezanost, to pa traja tudi po več mesecev. Nato potarnajo, da potrebujejo denar, največkrat za letalsko karto, da bi jih prišli obiskat ali pa za plačilo carine, da bi jim poslali posebno darilo.Zneski se gibljejo od 100 do 200 EUR, najvišje nakazilo pa je bilo po besedah Laure Jeklar, vodje oddelka za preprečevanje prevar v Novi KBM, vrtoglavih 60.000 EUR.


Žrtve si denar pogosto izposodijo, zgodi pa se tudi, da najamejo bančno posojilo. Po besedah strokovnjakov programa Varni na internetu je menda celo prišlo do primera. ko je goljuf prepričal žrtev, da je prodala svojo nepremičnino!


Tarča tovrstnih ljubezenskih prevar so najbolj pogosto ženske srednjih let, ki so osamljene, razočarane v ljubezni, ločene in živijo same. Goljufi jim zlezejo pod kožo in obljubljajo pravljico, žrtve pa imajo tako občutek, da so ljubljene in predvsem srečne, ker so spoznale princa svojih sanj.Ker banke takšnih nakazil ne morejo ustaviti, je previdnost vsekakor na mestu, na kar opozarja tudi pri Nova KBM, ki je na svoji spletni strani zapisala, kako prepoznati ljubezensko prevaro. 

 

 

Postopek prevare:
 1. Komunikacija se začne preko socialnih omrežij, spletnih mest ali klepetalnic in forumov. Prevaranti z vami vzpostavijo stik po pretvezo, da želijo z vami prijateljevati ali pod pretvezo možnosti romantičnega razmerja.
 2. Način komunikacije je izredno prijazen, prijateljski in razumevajoč. Njihova zgodba, ki vam jo predstavijo, je zelo čustvena ter podkrepljena z različnimi  fotografijami. Pri vas vzbudijo občutek, da ste v tej osebi našli partnerja ali prijatelja, ki ste ga tako dolgo iskali.
 3. Cilj je, da se vas pripravijo do tega, da storite vse, da bi tega partnerja  ali prijatelja pripeljali v vaše življenje (običajno se nahajajo v oddaljenih krajih, na različnim »misijah« (npr. vojaških, novinarskih, humanitarnih in podobno).
 4. Ko vzpostavijo zaupanje, pričnejo z zaprosili za denar, ker so v težavah ali so v težavah družinski člani.
 5. Po prvem nakazilu denarja se zgodbe zapletejo in zahteva po denarju se veča. 
 6. V kolikor posumite v resničnost zgodbe, pričnejo groziti (da bodo obvestili domače, da ste sodelovali pri pranju denarja in/ali bodo obvestili oblasti). 

Kako prepoznati prevaro?
 • Kontakt vzpostavi oseba, ki je ne poznate in s katero nimate skupnih prijateljev ali poznanstev. Predstavi se s polnim imenom in so običajno vdovci/vdove z otroci ali ločeni z otroci. 
 • Sprašujejo vas o vašem finančnem položaju (koliko imate privarčevanih sredstev, ali ste kreditno sposobni, ali si lahko denar od koga izposodite).
 • Izogibajo se video komunikaciji (video klici preko aplikacij). Poslane fotografije si  ne sledijo v logičnem zaporedju in/ali so v nasprotju z naravnimi značilnostmi lokacije.
 • Ko želijo, da  jim nakažete denar, želijo da se nakaže na drug račun in sicer osebi, ki so jo v zgodbi predstavili kot zaupanja vredno osebo.

  Vir. NKBM

 

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila | Seznam predvajanih del