Quantcast
Radio1_v_zivo


Kadrovske luknje
| 29. 1. 2019 8:43
V mariborskem zdravstvenem domu manjka zdravnikov specialistične dejavnosti
Ključne besede:     Zdravniki    manjko    specialisti
 Mariborski zdravniki opozarjajo na preobremenjenost in manjko zdravnikov.
Mariborski zdravniki opozarjajo na preobremenjenost in manjko zdravnikov.

V Zdravstvenem domu dr. Adolfa Drolca Maribor, ki skrbi za okoli 200.000 prebivalcev zgornjega Podravja, primanjkuje zdravnikov specialistov na področju specialistične dejavnosti, kot so zobozdravstvo, psihiatrija, pulmologija, radiološka dejavnost, urologija in nevrologija. Prav tako je primanjkljaj na področju klinične psihologije.

"Glede na aktualno zdravstveno stanje nam trenutno na področju primarnega zdravstvenega varstva ne primanjkuje zdravstvenega kadra, se pa bo to zgodilo pri zdravnikih specialistih družinske medicine, ko bo uresničena obljuba s strani ministrstva za zdravje za zmanjšanju števila glavarinskih količnikov pri zdravnikih družinske medicine," je za STA povedal pomočnik direktorja za zdravstveno nego Aleksander Jus.

Glede na trenutno sprejeto sistemizacijo delovnih mest in obseg odobrenih zdravstvenih programov so kadrovske luknje le v specialističnih dejavnostih. Tako jim trenutno primanjkuje pet zobozdravnikov, dva specialista psihiatrije, trije s področja pulmologije, trije za radiološke dejavnosti ter po eden za urologijo in nevrologijo. Na področju klinične psihologije bi potrebovali še dva zaposlena.

Ta slika se preslikava v stanje čakalnih dob. Najdaljše čakalne dobe imajo na področju specialistične dejavnosti v zobozdravstvenem varstvu, psihiatrične dejavnosti in deloma v okulistiki, tako zaradi pomanjkanja zdravnikovspecialistov, kot tudi zaradi premajhnega obsega programa v teh dejavnostih.

Drugod naj ne bi bilo težav, tudi na področju zdravstvene nege ne. "Trenutno nimamo težav pri oskrbi bolnikov oziroma jih sproti rešujemo," je pojasnil Jus.

Na področju družinske medicine in pediatrije si pomagajo s starejšimi zdravniki. "Na področju pediatrije dela pet zdravnikov, ki izpolnjujejo kriterije za upokojitev ali pa so že upokojeni in reaktivirani," je povedal direktor zavoda Jernej Završnik. "Dejansko bi torej potrebovali še pet pediatrov," je dodal.

Letos imajo v načrtu zaposlitev šestih zdravnikov družinske medicine, ki bodo tu zaključili specializacijo. Upajo, da se bodo res vsi odločili ostati v Mariboru. Skupno bi sicer po novih standardih potrebovali 30 dodatnih družinskihzdravnikov.

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | | Seznam predvajanih del