Quantcast
Radio1_v_zivo


Praznična potovanja z vlakom
| 29. 11. 2018 5:18
Tudi letos bo mogoče potovati z muzejskim vlakom in Božičkom ter rednimi vlaki SŽ, na katerih bodo potnike zabavali pravljični junaki.
Ključne besede:     slovenske železnice    vlak    praznični vlak    muzejski vlak    božiček
Decembrske praznične vožnje od 1. decembra naprej

Slovenske železnice decembra že tradicionalno organizirajo praznična potovanja. Tudi letos bo mogoče potovati z muzejskim vlakom in Božičkom ter rednimi vlaki na katerih bodo potnike zabavali pravljični junaki. Iz Maribora, Velenja, Ljubljane in Zagreba bodo do Celja potovale pravljične vile, za prešerno vzdušje na rednih vlakih od Nove Gorice do Bleda pa bodo poskrbeli škratje.

Danes dopoldne so se na ljubljanski železniški postaji zbrali otroci, ki so počakali vlak s pravljičnimi vilami, se posladkali s slaščicami peka Sladkega Tonija in se družili z navihanima škratoma. Z muzejskega vlaka so priklicali tudi Božička, ki jih je obdaril in povabil na praznične vožnje.

Zbrane je pozdravil pomočnik direktorja SŽ-Potniški promet, Miloš Rovšnik, ki je poleg namigov za čudovita decembrska pravljična potovanja z vlaki pojasnil  tudi spremembe v novem voznem redu, ki začne veljati 9. decembra.

Spremembe v notranjem železniškem prometu po novem voznem redu
 • ??V Ljubljani bodo vlaki začeli ustavljati na novo zgrajenih postajališčih Lavrica in Dolgi most. Z obeh postajališč bo mogoče potovati tudi z ljubljansko mestno vozovnico Ljubljane. Cena dnevne mestne vozovnice za odrasle je 2,20 evra, mesečna pa stane 35,20 evra.
 • ??Mednarodni vlak, ki vozi med Budimpešto Celjem in Ljubljano bo imel po novem postanek tudi v Rimskih Toplicah. Od tam bo proti Ljubljani odpeljal ob 15.34, proti Celju pa ob 10.02.
 • ?Na progi Jesenice – Ljubljana bo imel jutranji vlak dodatni postanek v Mednem ?ob 8.32.
 • Iz Ljubljane proti Ptuju in Ormožu bo poleg vlaka Intercity, ki odpelje iz Ljubljane ob 17.15, vozil še dodatni vlak. Ta bo iz Ljubljane odpeljal ob 20.12, proti Ptuju pa bo mogoče potovati s prestopom v Račah.
 • Na progi Ptuj – Maribor bo prvi jutranji vlak, ki iz Ptuja odpelje ob 5.00, po novem ustavljal tudi na Pragerskem. Potniki bodo imeli tako možnost prestopiti tudi na vlak proti Ljubljani, ki odpelje s Pragerskega ob 5.31. Poleg tega bo med Ptujem in Mariborom vozil še dodatni vlak, ki bo odpeljal s Ptuja ob 6.41 in prispel v  Maribor ob 7.12.
 • Med Ljubljano in Sežano bosta vozila dva dodatna vlaka, lokalni vlak, ki odpelje iz Ljubljane 5.42 in hitri regionalni vlak, ki iz Ljubljane odpelje ob 15.10. Iz Sežane v Ljubljano pa bo lokalni vlak odpeljal ob 8.55, regionalnim pa ob 18.17.
Spremembe v mednarodnem železniškem prometu po novem voznem redu
 • Na zahtevo Hrvaških železnic bosta vlak številka 482, ki iz Ljubljane v Reko odpelje ob 15.10 ter vlak številka 483, ki iz Reke v Ljubljano odpelje ob 11.55, vozila le poleti od 7. junija do 11. septembra 2019,
 • Iz Ljubljane proti Trstu bosta vlaka po novem odpeljala ob 6.00 in 16.10,
 • Več bo direktnih povezav v Avstrijo do Gradca, Dunaja (z zvezami v Prago, Brno, Bratislavo, Varšavo) Salzburga, v Nemčijo do Münchna (z zvezami v Pariz, Bruselj, Amsterdam, Koebenhaven in druga nemška mesta) in Frankfurta, na Madžarsko do mest Zalaegerszeg, Veszprem in Budimpešta, na Hrvaško do Zagreba (z zvezami za Split) in Reke, v Srbiji do Beograda,
 • Vozila bosta nočna vlaka s spalniki in ležalniki v Zürich in München,
 • Z vlaki bodo zagotovljene povezave do letališč Gradec, Frankfurt, Dunaj in München, ter do letališča Ronke v Trstu.
 
VEČ INFORMACIJ O PRAZNIČNIH POTOVANJIH  
Božiček se decembra vozi z muzejskim vlakom!
Božiček bo decembra že šesto leto zapored potoval po Sloveniji s skoraj sto let starim muzejskim vlakom, na eni izmed osemidvajsetih voženj, pa se mu lahko pridružite tudi vi!
Božičkov vlak bo vozil:
·         1. decembra, med Ljubljano in Postojno, med Postojno in Sežano ter med Sežano in Novo Gorico,
·         2. decembra med Novo Gorico in Ajdovščino, Novo Gorico in Jesenicami ter Jesenicami in Bohinjsko Bistrico,
·         5. decembra med Ljubljano in Grosupljem ter Ljubljano in Borovnico,
·         6. decembra med Mariborom in Pragerskim ter Mariborom in Dravogradom. (Vožnja Dravograd – Maribor 6. decembra je že razprodana.)
·         7. decembra med Mariborom in Pragerskim,
·         8. decembra med Zidanim Mostom in Dobovo ter Zidanim Mostom in Ljubljano,
·         9. decembra med Novim Mestom in Črnomljem ter Novim Mestom in Sevnico,
·         16. decembra med Ljubljano in Postojno,
·         18. decembra med Ptujem in Pragerskim, Ljubljano in Litijo ter Ljubljano in Grosupljem. (Ta dan sicer vozita dva vlaka na relaciji Ljubljana – Grosuplje, a je popoldanski z odhodom iz Ljubljane ob 18.05 že razprodan.)
·         23. decembra in 24. decembra med Ljubljano in Litijo ter med Ljubljano in Grosupljem.
 
Z vilami v Pravljično deželo Celje – letos ponovno tudi iz Zagreba
 Že osmo leto zapored vas bodo pravljične vile na vlaku spremljale v Pravljično deželo v Celje. V središču knežjega mesta bodo vile vse do silvestrovega ustvarjale pravljično deželo doživetij za najmlajše in malo starejše. V središču knežjega mesta bodo pravljične vile v decembrskih dneh »Pravljične dežele« gostile številne glasbene goste, pravljične junake, še zlasti pa številne otroke iz vseh koncev in krajev. V decembrskih dneh najmlajše čakajo številne pravljične skrivnosti, pravljično rajanje, vilinski ples in še marsikaj zares pravljičnega, nepričakovanega in enkratnega. Obiščete jih lahko vsako dopoldne med deseto in poldnevom ter popoldne med peto in sedmo uro, seveda brezplačno. 
Pravljični vlaki, na katerih bodo potnike razveseljevale pravljične vile, bodo prvič peljali do Celja iz smeri Maribora, 14. decembra. Med Mariborom in Celjem se bodo vile zapeljale še 16., 22., 25., 30. in 31. decembra. Na poti iz Ljubljane boste vile lahko srečali 15., 23., in 29. decembra, iz smeri Velenja pa 21., 27. in 31. decembra. Pravljična animacija se letos ponovno  seli izven meja, in sicer 29. decembra, na mednarodnem vlaku iz Zagreba do Celja (s prestopom v Zidanem Mostu).
Doživetja s pravljičnimi vilami Slovenske železnice soustvarjajo z Zavodom Celeia Celje ter Vladimiro Skale VS Produkcija.
 
Navihana škrata vas bosta spremljala do Bleda
Med pravljičnimi junaki, ki potujejo z vlaki, sta letos prvič tudi navihana škrata, ki bosta v škratji šoli merila pridnost ali porednost otrok. Srečali ju boste vsako soboto in nedeljo v decembru na vlaku med postajama Nova Gorica in Bled Jezero. Pravljična animatorja bosta najmlajše presenetila s kuponi za brezplačna doživetja na Bledu. Doživetja s škratoma Slovenske železnice ustvarjajo s Turizmom Bled ter Sava Hoteli Bled.
 
Cene vozovnic in popusti
Cena povratne vozovnice za muzejski vlak na katerem bo otroke obiskal Božiček je 10 evrov, za otroke do 2. leta je vožnja brezplačna, za otroke od 2. do 12. leta pa vozovnica stane 5 evrov.
Z vlaki, na katerih bosta med Novo Gorico in Bledom potnike spremljala  škrata bodo otroci do 12. leta potovali brezplačno, vsi drugi pa s 40-odstotnim popustom.
Za potovanja s pravljičnimi vilami veljajo redne cene.
Potovanja z vlaki po Sloveniji so ob koncih tedna in praznikih lahko cenejša z vozovnico IZLETka, ki omogoča neomejena do 5 dnevna potovanja po vsej Sloveniji. Potovanja so za družine s SŽ kartico ugodnosti DRUŽINE so 40 odstotkov cenejša,  za otroke do 12. leta pa brezplačna. Potovanja v skupini so za odrasle 30 odstotkov cenejša, za otroke do 12. leta pa 50 odstotkov cenejša.