Quantcast
Radio1_v_zivo


Delavci so na trnih
| 2. 8. 2010 16:15
Stečaj Preventa je socialna bomba tudi za Dolenjsko
Ključne besede:     Prevent    Mirna    stečaj
Majda Marolt
...vnesi opis datoteke...

Delavka Preventovega obrata na Mirni
PRENESI DATOTEKO
o razočaranju delavcev
Majda Marolt iz Zveze svobodnih sindikatov za Dolenjsko, Belo krajino in Posavje
PRENESI DATOTEKO
o stečaju

V Preventu štejejo sekunde. Kot je znano, je uprava napovedala stečaj, ker drugega izhoda ni našla, skoraj že dogovorjeni posli so padli v vodo. V zadnjih sekundah zdaj rešitev išče država. Ker niso dobili zaslužene plače, delavci v Slovenj Gradcu danes stavkajo.

Na Mirni pa stroji za šivanje avtomobilskih prevlek stojijo že od konca maja. Delavci so na čakanju in so všeteti v kvoto 400 presežnih delavcev, ki jih so jih nameravali odpustiti. Nekateri so že dobili obvestilo o odpovedi. Zdaj čakajo, kaj se bo zgodilo z njihovim matičnim podjetjem, in so razočarani, ker v tej agoniji njih nihče ne omenja. Govori se samo o socialni bombi na Koroškem, pa so delavci iz obrata na Mirni prav tako brez plače, brez regresa in prepuščeni sami sebi.

Zanima jih tudi, kakšna bo njihova usoda, če se zgodi najbolj črn scenarij. Območna sindikalistka Majda Marolt pojasni, da je v primeru stečaja vse odvisno od odločitve stečajnega upravitelja. Možnosti je več; ali bo do konca speljal postopek odpuščanja presežnih delavcev, ali ga bo prekinil in bodo delavcem odpovedali delovno razmerje zaradi stečaja.

Maroltova je še dodala, da se že dogovarjajo z območnim skladom dela, kako bi delavcem ponudili pomoč.