Quantcast
Radio1_v_zivo


Vedno več je nenujnih primerov
| 25. 7. 2018 12:42
Nenujne zdravstvene storitve na urgenci bodo plačljive
Ključne besede:     Bolniki    Urgentni center Celje    plačilo    Splošna bolnišnica Celje
Urgentni center
Število bolnikov v Urgentnem centru Celje se povečuje, številni med njimi pa ne potrebujejo nujne pomoči.

Franc Vindišar, strokovni direktor celjske bolnišnice
PRENESI DATOTEKO
Nenujne zdravstvene storitve bo treba plačati.

Nenujne zdravstvene storitve, ki jih pacienti uveljavljajo v ambulantah Splošne nujne medicinske pomoči v Urgentnem centru Celje, bodo od 30. julija naprej plačljive.Vse od začetka delovanja Urgentnega centra Celje v celjski bolnišnici beležijo veliko rast števila obiskov pacientov v ambulantah Splošne nujne medicinske pomoči na urgenci. Povprečno dnevno število pacientov, ki so obravnavani v teh ambulantah, se je v letu 2017 glede na leto 2016 povečalo za skoraj 25 odstotokov, v prvih šestih mesecih letošnjega leta pa beležijo še dodatno 10-odsotono rast.  Opažajo, da zdravstvene težave velike večine teh pacientov ne zahtevajo nujnega zdravljenja in bi jih pacienti lahko urejali pri izbranem osebnem zdravniku ali v lokalnem zdravstvenem domu. Zato so se v Splošni bolnišnici Celje odločili, da bodo, v skladu s pravili obveznega zdravstvenega zavarovanja, od 30. julija naprej, od pacientov, ki bodo na urgenci uveljavljali nenujne zdravstvene storitve, zahtevali plačilo storitev. S tem želijo omejiti delež nenujnih zdravstvenih obravnav in tako izboljšati dostopnost oziroma skrajšati čas obravnave tistih, katerih zdravstveno stanje zahteva nujno zdravljenje.


Enota Splošne nujne medicinske pomoči je organizirana za izvajanje nujnih ukrepov zdravnika in zdravstvene ekipe pri osebi, ki je zaradi bolezni ali poškodbe neposredno življenjsko ogrožena, oziroma pri kateri bi glede na bolezenske znake v kratkem času lahko prišlo do takšne ogroženosti.

 

 

„Nujnih storitev ni potrebno plačati, če ima pacient urejeno obvezno zdravstveno zavarovanje. Pravila ZZZS pa določajo, da lahko izvajalec zdravstvene dejavnosti zahteva celotno ceno storitev, ki jih zavarovana oseba uveljavlja pri zdravniku, ki ni njen osebni zdravnik in ne gre za nujno zdravljenje in nujno medicinsko pomoč. V urgentni ambulanti pacienti tudi ne morejo dobiti napotnic za naročene preglede, receptov za zdravila, ki jih redno jemljejo in zdravniška potrdila,“ so še povedali v bolnišnici. 

 

 

Pacienti, ki bodo želeli biti pregledani v ambulanti Splošne nujne medicinske pomoči, bodo poslej morali izpolniti izjavo in s podpisom potrditi, da soglašajo z možnostjo, da bodo v nenujnih primerih plačniki storitev. Presojo ali gre za uveljavljanje nujne ali nenujne zdravstvene storitve bo opravil zdravnik, ki bo pacienta obravnaval v ambulanti.