Quantcast
Radio1_v_zivo


Polzele ne bo več
| 17. 7. 2018 11:01
V Tovarni nogavic Polzela bodo v petek ustavili proizvodnjo
Ključne besede:     Tovarna nogavic Polzela    proizvodnja    stečaj    Zlatko Hohnjec
 Polzela
Zgodovina izdelovanja nogavic v Polzeli sega v leto 1927, v petek pa se bo proizvodnja dokončno ustavila.

Stečajni upravitelj Tovarne nogavic Polzela Zlatko Hohnjec bo v petek ustavil celotno proizvodnjo. Tovarno, ki je v stečaju od decembra 2016, bodo zaprli, saj po zakonu podjetje v stečaju lahko obratuje največ leto dni. Dokončali bodo samo še napletene izdelke. Trgovine pa bodo ostale odprte do odprodaje zalog.V Polzeli, kjer so proizvodnjo po uvedbi stečaja znova vzpostavili februarja lani, je trenutno zaposlenih 85 delavcev, od tega jih bo od 20 do 25 stečajni upravitelj obdržal še naprej za potrebe maloprodaje in skladišča, ostali pa se bodo prijavili na zavodu za zaposlovanje. Stečajni upravitelj sicer nadaljuje s prodajo premoženja družbe. Junija je že tretjič poskušal prodati Tovarno nogavic Polzela, a ni bilo dražitelja. Hohnjec je dejal, da bo način prodaje prilagodil interesom morebitnih kupcev. Vse bolj pa se nagiba k posamični prodaji nepremičnin, premičnin, blagovne znamke in zalog.Izklicno ceno za poslovno celoto Polzele je na prvem zbiranju ponudb postavil pri 2,8 milijona evrov, pri drugem pa pri 2,4 milijona evrov. V tretjem poskusu je bila izhodiščna cena postavljena pri 2,46 milijona evrov.Zgodovina izdelovanja nogavic v Polzeli sega v leto 1927, ko so v nekdanji zapuščeni lesnopredelovalni tovarni, po novem imenovani Polzela tovarna navadnih in tkanih pletenin, zabrneli prvi stari tekstilni stroji.  V prvih desetletjih je proizvodnja nogavic v podjetju Polzela strmo rasla, hkrati pa se je v vseh pogledih posodabljala tudi proizvodnja. Konec druge svetovne vojne je tovarna tako dočakala kot sodobno opremljen industrijski obrat s 350 zaposlenimi in letno proizvodnjo 1,8 milijona parov nogavic, predvsem moških, nekaj pa tudi bombažnih ženskih.
Eden pomembnejših mejnikov vzpona Polzele je bilo leto 1962, ko so podpisali petletno pogodbo s kanadskim podjetjem Polex AG, prvi pogodbeni odnos z vlagateljem tujega kapitala v obliki opreme, repromateriala in sodobne tehnologije v jugoslovanskem nogavičarstvu.Pridobljeno znanje in prisotnost v tujini sta Polzeli omogočila, da je leta 1969, le leto po premieri v svetu, izdelala lastno fino žensko hlačno nogavico, peggy. Ta je pomenila nove izzive in potrebe po novih strojih, s katerimi se je podjetje umestilo med najkakovostnejše in najproduktivnejše proizvajalce v Evropi.Leta 1972 je Polzela podpisala pogodbo s švicarskim podjetjem Du Pont za dobavo lycre, ki se uporablja še danes, leta 1975 pa je poleg proizvodne hale odprla prvo lastno prodajalno. Tega leta je bilo v tovarni zaposlenih že 1200 delavcev, letna proizvodnja pa je bila 26 milijonov parov nogavic.
Začetek 90. let je prinesel izgubo velikega dela trga bivše skupne države Jugoslavije, kamor so izvažali predvsem končne izdelke pod znamko Polzela. Sledilo je obdobje zmanjševanja števila zaposlenih in iskanje novih kupcev dodelavnega posla v zahodnoevropskih državah.

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila - lokalne volitve | Volilna pravila - referendumska kampanja | Seznam predvajanih del