Quantcast
Radio1_v_zivo


Si vedel, da že leta NAPAČNO uporabljaš DEZODORANT! Preveri kar SEDEM NAPAK, ki jih je naredil že VSAK
Zanimivo | 3. 6. 2018 12:26
Šokirala te bo številka 7
Ključne besede:     dezodorant    napake
Kako pa ti uporabljaš svoj dezodorant?

Dandanes skoraj ni človeka, ki ne bi uporabljal dezodoranta, čeprav obstajajo tudi tisti, ki se tovrstnim izdelkom izogibajo. Večina jih vsebuje veliko agresivnih sestavin, ki za tvojo kožo niso najboljše ter ji lahko le škodujejo. A tem kdaj drugič, tokrat izpostavljamo britanska zdravnico dr Dawn Harper, ki je šokirala s svojimi trditvami, da ljudje napačno uporabljamo to sredstvo proti potenju. Izpostavila je štiri napake, te pa naj bi vplivale na učinkovitost dezodoranta, kar seveda botruje temu, da nas pred neprijetnim vonjem ne ščiti tako kot bi moral.

 Napaka #1: Uporabiš ga takoj po tuširanju

Ta napaka je najbolj pogosta od vseh štirih. Ljudem se uzdi logično, da si takoj po tuširanju nanesemo tudi dezodorant, a logike v tem pravzaprav ni. Vlažna koža namreč težko absorbira karkoli, še posebej pa dezodorant, ki potem v večini pristane na obleki.

 
Napaka #2: Uporabljaš ga zjutraj


Dezodorant je najbolj učinkovit, če ga naneseš pred spanjem. Najprej se stuširaj, nato pa nanesi dezodorant. Telo se v postelji umiri, sestavine dezodoranta pa tako lažje prodrejo v kožo ter uničijo bakterije, ki povzročajo neprijeten vonj.
Harperjeva svetuje, da za doseganje svežine namesto dezodoranta raje sežemo po milu in vodi.Napaka #3: Oblečeš se takoj po nanosuDezodorant potrebuje čas, da se posuši, zato je bolje počakati kakšno minuto dlje in se tako izogniti tistim neprijetnim madežem na majici.Napaka #4: Tekom dneva naneseš več plasti dezodoranta

Dovolj je ena plast. Učinek z več plastmi dezodoranta ne bo nič večji, kvečjem bo njegova učinkovitost manjša. Dezodorant nanesi na čisto in obvezno suho kožo.

 

 

 

Napaka #5: Ne ločiš med antiperspirantom in dezodorantom

 

Sicer imajo tako dezodoranti kot antiperspiranti skupno funkcijo, to je zmanjšanje neprijetnega telesnega vonja. Antiperspiranti zamašijo izločalne žleze in tako preprečujejo izločanje potu, Dezodoranti vsebujejo sestavine, ki ne preprečujejo izločanje potu, pač pa preprečujejo rast mikroorganizmov in poskrbijo za svež vonj. 

 

Napaka #6: Nanašaš ga takoj po britju/depilaciji

 

Koža po britju je razdražena, zato je uporaba dezodoranta po depilaciji odvsetovanaa, sploh če je v njem veliak vsebnost alkohola. Alkohol še bolj razdraži kožo in posledično vpliva na neprijetno srbečico.Napaka #7: 
Pretiravaš s količino dezodoranta Najbolj "šokantna" napaka od vseh in tudi tista, ki je sprožila največ polemik.  Harperjeva svetuje, da dezodorant ne uporabljaš vsak dan. Pravzaprav trdi, da naj bi bilo povsem dovolj enkrat do dvakrat na teden. Verjetno se ne vozi z javnim prevozom.

 

 

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila - lokalne volitve | Volilna pravila - referendumska kampanja | Seznam predvajanih del