Quantcast
Radio1_v_zivo


Uprava odgovarja
| 24. 4. 2018 9:24
Uprava Premogovnika Velenje zanika pritiske na zaposlene pri stavki
Ključne besede:     Uprava    Premogovnik Velenje    stavka    sindikat
 Premogovnik Velenje
Uprava Premogovnika Velenje ni ovirala stavke in grozila zaposlenim.

Uprava Premogovnika Velenje je zanikala vse navedbe in namigovanja, da je na čelu z generalnim direktorjem družbe Ludvikom Golobom ovirala sindikalne dejavnosti v času pred in med stavko prejšnji teden ter kakorkoli pritiskala ali grozila zaposlenim. Ob tem so v vodstvu podjetja zapisali tudi, da stavke ni podprlo več kot 95 odstotkov zaposlenih. Kot so sporočili iz premogovnika, se je stavke udeležilo 4,5 odstotka zaposlenih, da je stavka plačana, pa mora v njej sodelovati vsaj 30 odstotkov vseh zaposlenih.Ker pa Premogovnik Velenje ni običajno podjetje, so bili zaradi specifike njihove dejavnosti, organizacije dela ter zagotavljanja varnosti delovnega procesa, primorani zaposlene pozvati, da se glede svoje prisotnosti na delu 17. aprila izrečejo s podpisom posebne izjave.Zanikali so tudi, da bi imel nakup varnostnih kamer kakršnokoli povezavo s stavko. "Nakup oziroma namestitev kamer nima nikakršne povezave s stavko, ampak je del aktivnosti, ki so zahtevane v sklopu novega načrta varovanja objekta posebnega pomena skladno z uredbo o obveznem organiziranju varovanja, ki je Premogovnik Velenje uvrstila v to kategorijo objektov. Kamere in druge senzorje, ki opozarjajo na potencialne nevarnosti, imamo razvrščene tudi v jami, saj v nasprotnem primeru ne bi mogli zagotoviti dovolj visoke stopnje varnosti," so navedli v družbi.
Poudarili so, da je bil stavkovni odbor Sindikata delavcev rudarstva in energetike Slovenije, ki je organiziral stavko, 18. aprila razpuščen, vse njihove zahteve, naslovljene na poslovodstvi Premogovnika Velenje in hčerinske družbe HTZ Velenje, pa so bile umaknjene.
V Premogovniku Velenje so napovedali, da bosta vodstvi obeh družb še naprej ukrepali skladno z veljavno zakonodajo. To pomeni, da bo vodstvo Premogovnika Velenje preučilo vse elemente dogodka, vse vpletene in ukrepe, ki so bili sprejeti pred, med in po opozorilni stavki, ter posledice, ki iz tega izhajajo. Zavrnili so tudi očitke sindikata SDRES glede zagotavljanja varnosti v jami. Po navedbah družbe vsako leto opravljeni redni inšpekcijski pregledi - po vsakem izrednem dogodku pa tudi izredni - doslej niso pokazali nobenih kršitev, iz zapisnikov pa lahko organi pregona razberejo, da dela potekajo v skladu z zakonodajo in internimi pravilniki.
Uprava se je sicer včeraj ponovno sestala s socialnimi partnerji povezavi s podpisom dogovora vodstva podjetja in socialnih partnerjev glede efektivnega delovnega časa. Povabilu na pogajanja so se odzvali Sindikat pridobivanja energetskih surovin Slovenije premogovnika, podružnica SPESS HTZ, sveta delavcev Premogovnika Velenje in HTZ Velenje. Predstavniki SDRES se tokratnih pogajanj niso udeležili, prav tako niso opravičili svoje odsotnosti. Navzoči so obravnavali regresne zahtevke za pretekla obdobja. Vodstvo se je obvezalo, da bo pripravilo predlog delovnega časa za sedem ur in 45 minut, saj je treba organizirane avtobusne prevoze na delo in z dela čim prej uskladiti s pogodbenim prevoznikom.

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila - lokalne volitve | Volilna pravila - referendumska kampanja | Seznam predvajanih del