Quantcast
Radio1_v_zivo


Stavkalo je manj kot 60 zaposlenih
| 17. 4. 2018 9:23
Kljub stavki v Premogovniku Velenje delovni proces ni bil moten
Ključne besede:     Stavka    Premogovnik Velenje    SDRES    delovni proces
 Stavka
Stavkajoči rudarji so se zjutraj zbrali v prezivnici.

V prvi izmeni delavcev Premogovnika Velenje je v dveurni opozorilni stavki, ki se je začela ob 6. uri, stavkalo manj kot 60 od 450 rudarjev v jami. V tej izmeni dela tudi več kot 200 zaposlenih v režiji. V stavki je sodeloval izvršilni odbor sindikata SDRES, ki je stavko organiziral. Delovni proces pa je tekel nemoteno.Po navedbah Premogovnika Velenje poslovodstvo v ponedeljek kljub usklajevanjem s socialnimi partnerji še ni doseglo dogovora glede izplačila efektivnega delovnega časa, zato se pogajanja nadaljujejo. O izplačilu in višini regresa pa so se s socialnimi partnerji dogovorili, da pogajanja tečejo v okviru prenove kolektivne pogodbe za premogovništvo.
Generalni direktor premogovnika Ludvik Golob je v ponedeljek povedal, da so na pogajanjih s Sindikatom delavcev rudarstva in energetike Slovenije (SDRES) prišli zelo blizu. "V trenutni situaciji smo jim ponudili, kar največ lahko ponudimo. Socialna partnerja pa se morata zdaj uskladiti," je še dejal Golob. Današnjo stavko je označil za nezakonito in nelegitimno, zato tudi ne bo plačana.Zaupnik SDRES Asmir Bećarević je v petek napovedal kazenske ovadbe zoper vodstvo premogovnika zaradi oviranja sindikalnega dela. Dejal je, da vztrajajo pri ureditvi efektivnega delovnega časa in izplačilu regresa, o drugih stavkovnih zahtevah pa so se pripravljeni pogajati v okviru panožne kolektivne pogodbe. Po njegovih besedah je 835 zaposlenih v Premogovniku Velenje podprlo efektivni delovni čas, ki bi trajal sedem ur in 45 minut, 15 minut pa bi imeli delavci na voljo, da se preoblečejo v zaščitna oblačila in se umijejo po koncu izmene. Tudi SDRES podpira ta predlog, zahteva pa tudi poračun plač za zadnjih pet let na podlagi efektivnega delovnega časa. "Uprava Premogovnika Velenje pa zahteva, da se temu plačilu odpovemo," je dejal Bećarević.Po Golobovi oceni bi plačilo poračuna plač Premogovnik Velenje pahnilo v insolventnost, v kateri so že bili leta 2015.

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | | Seznam predvajanih del