Quantcast
Radio1_v_zivo


Na sodbo bo potrebno še počakati
| 20. 3. 2018 9:10
Obtoženi umor že priznal
Ključne besede:     Maribor    sodba    umor
  Naslednji narok je razpisan za 7. maja.
Naslednji narok je razpisan za 7. maja.

Obdolženi Softić je na predobravnavnem naroku v začetku januarja  že priznal krivdo, 

 ni pa se strinjal s predlagano kaznijo 27 let zapora, ki jo je ponudilo tožilstvo. Njegova obramba je zahtevala, da sodišče pred izrekom kazni zasliši več prič in zadeva se je časovno zavlekla, tudi zato ker je obdolženi tik pred zdajci zamenjal odvetnika.

Po njegovem nastopu je sledilo zaslišanje prič. Na predlog obrambe so kot priče nastopili Softićeva nekdanja nadrejena v službi, znanec s tržnice in soseda, ki so povedali, da z njim nikoli niso imeli težav. Nihče od njih ni opazil, da bi bil kdaj nasilen, bi pa naj bil v zadnjem letu dni zelo potrt. Točno, kaj se je dogajalo v njegovem ozkem družinskem krogu, ni vedel nihče od njih, so pa sklepali, da ima težave doma.

Na predlog sodišča so pričali tudi žena, sin in hči pokojnega Mitrovića. Povedali so, da so s Softićem, njegovo ženo in otrokoma v preteklosti prijateljevali, ko pa je Softić začel obtoževati svojo ženo, da ima razmerje z Mitrovićem, in bil tudi nasilen do nje, pa so stike prekinili. Soproga je povedala, da je Softić večkrat prežal na njenega moža iz avtomobila pred hišo in mu grozil, a je bil njen mož prepričan, da ne misli resno.

Odvetnica obdolženega Tanja Kompara je predlagala še zaslišanje njegove osebne zdravnice, še enega sorodnika in izvedenca psihiatrične stroke, da se ugotovi duševno stanje obdolženega. Ta naj bi se namreč pred letom dni že zdravil zaradi duševne motnje.

Tožilec Darko Simonič je temu odločno nasprotoval. Že od predobravnavnega naroka vztraja, da je trenutno razčiščevanje na sodišču nepotrebno, saj je obdolženi že priznal krivdo, sodišče pa je to njegovo priznanje po temeljiti preučitvi tudi sprejelo. "Priznanja ni mogoče preklicati. Potrebna je le še določitev višine kazni, kjer pa se več ne presoja o prištevnosti. Tudi glede na njegovo prejšnje življenje in predloženo dokumentacijo ne gre dvomiti v njegovo prištevnost v času storitve kaznivega dejanja in tudi v času priznanja krivde. Suma v prištevnost obdolženca ni izpostavil niti nobeden od njegovih prejšnjih zagovornikov," je poudaril.

Sodnica je na koncu sklenila, da bodo na naslednjem naroku 7. maja zaslišali še zdravnico in sorodnika, šele zatem pa odločili o nujnosti privedbe izvedenca. Kot priči sta bili predlagani tudi Softićeva žena in hči, a sodišče pri tem ne bo vztrajalo, saj sta v tujini, neuradno na begu pred Softićem.

54-letni Softić je 4. oktobra lani na križišču Titove ceste streljal na avtomobil, ki je čakal pred semaforjem, in tako umoril 52-letnega Rada Mitrovića. Med streljanjem sta v avtomobilu sedela še dva potnika, enega od njiju je s pištolo zadel v roko. Eden od izstrelkov je priletel tudi v mimo vozeči avtomobil.

Do umora naj bi prišlo zaradi družinskih prepirov. Softića naj bi zaradi nasilja prijavila žena in takrat policistom tudi povedala o večjih količinah orožja, ki naj bi jih zazidal v steno domače hiše, kar je pozneje potrdila hišna preiskava. Zaradi nezakonitega posedovanja orožja in nasilja v družini ga je ptujsko sodišče tik pred novim letom že obsodilo na leto in pol zapora.

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | | Seznam predvajanih del