Quantcast
Radio1_v_zivo


Kurentov skok opolnoči
| 2. 2. 2018 11:14
11 dni mednarodnega pustnega festivala
Ključne besede:     Ptuj    pust    kurenti
 Kurentovanje je z 58 letno tradicijo izjemno pomemben dogodek za mesto.
Kurentovanje je z 58 letno tradicijo izjemno pomemben dogodek za mesto.

58. Kurentovanje bo Ptuj med 2. in 13. februarjem spremenilo v slovensko etnografsko prestolnico. V 11 dnevih mednarodnega pustnega festivala se bo zvrstilo več kot 70 dogodkov, skupaj s tistimi v okolici Ptuja več kot 100. Na osrednjih povorkah in prikazih se bo predstavilo okrog 6000 likov in mask.

Mestu in okoliškim vasem bodo zavladali kurenti v družbi najrazličnejših izvirnih etnografskih in domišljijskih likov iz 12 držav: Slovenije, Hrvaške, Bolgarije, Makedonije, Romunije, Avstrije, Slovenije, Srbije, Francije, Češke, Belgije in Slovaške. Zvrstile se bodo številne povorke, prikazi domačih etnografskih likov, koncerti, umetniški in dobrodelni dogodki ter plesi v maskah. Več kot 100 tisoč obiskovalcev bo v enajstih dneh pojedlo pol milijona ptujskih krofov, ponudba vrhunskih vin in domače kulinarike pa bo zaokrožila dogajanje v mestu in njegovi širši okolici.

Organizacija prireditev petega letnega časa, kot obdobje karnevala in pusta imenujejo Ptujčanke in Ptujčani sami, je drugo leto zapored v rokah Javnega zavoda za turizem Ptuj. Z mnogimi partnerji ohranja prepoznan program Kurentovanja v treh sklopih: najbogatejšem etnografskem, zabavnem karnevalskem in dovršenem umetniško-dobrodelnem sklopu prireditev.

Kurentovanje bo proslavilo sklepno dejanje dolgoletnih prizadevanj za vpis na UNESCO Reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva, ki je zgodovinski dosežek pri ohranjanju nacionalne kulturne dediščine in doseganju še večje mednarodne prepoznavnosti pustnega lika kurenta, saj bodo med skupinami iz tujine zraven obhodov kurentov še tri z UNESCO seznama. 3. 2., ob 11. uri, bo Etno povorka namreč gostila zvončarje in petaračke buše iz Hrvaške ter sourvakarje iz Bolgarije.
Ključ Mestne hiše Ptuj in s tem mestno oblast bo iz rok župana že to soboto pred Etno povorko prevzel 16. princ karnevala Aleš Goričan, plemeniti Maksimiljan Gregorič, ki predstavlja Kurentovanje doma in na tujem. Princ je pred pričetkom festivala poudaril, da je Kurentovanje na Ptuju velik mednarodni dogodek z dolgo tradicijo prikaza bogate etnografske dediščine ter izvirnih karnevalskih mask, ki mu bo letos poseben pečat dal vpis obhodov kurentov na UNESCO Reprezantativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva.

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | | Seznam predvajanih del