Quantcast
Radio1_v_zivo


Kurentovanje 2018
| 19. 1. 2018 10:27
Organizatorji letos obljubljajo nepozabno zabavo
Ključne besede:     Ptuje    Kurentovanje    svečnica
 Čez natanko dva tedna bomo vstopili v najbolj norčav čas leta.
Čez natanko dva tedna bomo vstopili v najbolj norčav čas leta.

Nezadržno se bliža svečnica, z njo pa tudi pust, čas, namenjen norčijam, maskiranju in slovesu od zime. Za Ptuj in okolico ta del leta pomeni še veliko več; je izjemno pomembna tradicija, ki prinaša marsikaj dobrega. Nepogrešljiv del pusta so povorke, ptujsko si vsako leto ogleda več deset tisoč ljudi iz vseh koncev sveta. Poseben pridih pa prispeva tudi koncertno dogajanje oz. komercialni del Kurentovanja, v sklopu katerega letos organizatorji obljubljajo nepozabno zabavo.

Čez natanko dva tedna bomo vstopili v najbolj norčav čas leta. Čas, ko je dovoljeno vse. Letošnji pust se bo začel v petek, 2. februarja, s tradicionalnim, 17. Kurentovim skokom. Z polnočnim mističnim poplesavanjem ob ognju in z glasnim zvonjenjem bodo kurenti naznanili začetek 58. Kurentovanja. Zbrali se bodo na domačiji bivšega princa karnevala Zokija Matevža in se od tam tako kot lani odpravili na ptujski Mestni trg.

Na ta dan se za kurente začne najbolj pričakovan čas leta, opravljati namreč začnejo svoje poslanstvo: odganjati zimo in zlo. Že v soboto, 3. februarja, ob 11. uri bo izpeljana otvoritvena Etno povorka. Prikazi etnografskih likov bodo kot vsako leto na ptujske ulice in trge privabili množico obiskovalcev. Kurentom, kopjašem, ciganom, oračem, rusam, picekom, medvedom in številnim drugim bodo družbo delale maske in liki iz vseh koncev sveta.

Prikazi tradicionalnih domačih likov bodo izpeljani tudi vsak popoldan pred Mestno hišo, in sicer od nedelje, 4., do vključno četrtka, 8. februarja. Prav poseben prikaz pa bo v ponedeljek, tik pred začetkom pusta, ko bo pred občino poplesavalo več sto kurentov. Letošnja nočna povorka bo izpeljana v petek, 9. februarja, ob 18. uri. Dan kasneje mestni pustni korzo, v nedeljo največja mednarodna povorka, v ponedeljek pa še povorka vrtcev.

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila | Seznam predvajanih del