Quantcast
Radio1_v_zivo


Sindikat zahteva višje plače
| 12. 1. 2018 10:37
Sindikat delavcev rudarstva in energetike Slovenije zavaja delavce in javnost
Ključne besede:     Sindikat    Premogovnik Velenje    Ludvik Golob    stavka
 Lidvik Golob
Direktor Ludvik Golob zavrača vse očitke Sindikata delavcev rudarstva in energetike.

Ludvik Golob, generalni direktor Premogovnika Velenje
PRENESI DATOTEKO
Zahteve sindikata so nerealne.

Sindikat delavcev rudarstva in energetike Slovenije (SDRES), za katerim stoji Asmir Bećarević, je včeraj upravi Premogovnika Velenje vročil 13 stavkovnih zahtev. Med drugim zahtevajo izplačila za poln delovni čas, zaostala plačila, pa tudi dvig osnovne plače za 15 odstotkov. Pogajanja o zahtevah se bodo začela v ponedeljek, omenjeni sindikat pa dogovor pričakuje do 26. januarja.


Kot je povedal generalni direktor Premogovnika Velenje Ludvik Golob, so v zadnjih dneh zaposleni v premogovniku prejeli gradivo s strani sindikata SDRES, v katerem je polno laži in zavajanja, poleg tega zaposlene dobesedno silijo v podpisovanje za podporo stavke. Omenjenega sindikata, v katerem je le peščica zaposlenih, in stavke, sicer ne podpirajo niti v drugem podjetniškem sindikatu Premogovnika Velenje.

 

“Ljudje, ki od zunaj gledajo na razmere v Premogovniku Velenje, se iz dneva v dan bolj čudijo dogajanju pri nas. Ob dejstvu, da se je v preteklosti kljub temu, da je bila družba tik pred stečajem, vedno najprej poskrbelo za redno zagotavljanje vseh plačil zaposlenim in da družba kljub izredno kritičnim razmeram ni ostala ničesar dolžna bankam, dobaviteljem …, težko govorimo o dramatičnih razmerah. To, da se tako kot pri stavki iz leta 2014 v javnosti posamezniki skrivajo za nazivi predstavniki vseh delavcev, medtem ko so se v sporočilu za medije skromno poimenovali »le« kot predstavniki delavcev, kaže na to, kako znajo v SDRES odlično manipulirati z različnimi javnostmi. Operirajo s številkami podpisov, ki naj bi se vrtele okrog 650, vendar svoje sezname skrbno skrivajo. Med zaposlenimi se širi nejevolja, saj jih v podpisovanje dobesedno prisilijo z lovljenjem »po kapiji«, z agresivno retoriko »A ti pa ne boš podpisal? Ali si ne želiš 15-odstotnega povišanja plače?« in zavajanjem, da dajejo podpis le kot soglasje za pogajanja in ne za stavko. S podpisi se izogibajo prevzemanju odgovornosti za morebitno stavko. Razlika v njihovih tokratnih aktivnostih v primerjavi s tistimi izpred štirih let je zgolj v poimenovanjih: spontano stavkajoče so zamenjali lepše zveneči predstavniki zaposlenih,“ je povedal Ludvik Golob in dodal, da v kolikor predsednik SDRES in njegovi podporniki menijo, da v družbah Skupine PV prihaja do kršitev, naj na to opozorijo pristojne inšpekcijske službe. Te izvajajo tako redne letne preglede, odzovejo pa se tudi na podobna opozorila. Do zdaj je bilo med inšpekcijskimi pregledi vedno ugotovljeno, da v Premogovniku Velenje spoštujejo zakonodajo.

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila - lokalne volitve | Volilna pravila - referendumska kampanja | Seznam predvajanih del