Quantcast
Radio1_v_zivo


Otroci se lahko spet igrajo na igrišču
| 6. 12. 2017 15:03
Zemlja na igrišču vrtca na Hudinji ni več onesnažena
Ključne besede:     Helena Grčman    Hudinja    Biotehniška fakulteta    zemlja    težke kovine
 vrtec hudnja
Zemlja na igrišču je zdaj varna in ne vsebuje več težkih kovin.

Helena Grčman, Biotehniška fakulteta v Ljubljani
PRENESI DATOTEKO
Zamenjava zemlje je bila nujna.

Zemljina na igrišču vrtca Tončke Čečeve na Hudinji ni več onesnažena, saj je celjska občina onesnaženo zemljino zamenjala z novo, ki so je pripeljali iz Šmartnega v Rožni dolini. Po besedah predstojnice centra za pedologijo in varstvo okolja na biotehniški fakulteti v Ljubljani Helene Grčman, je bila zemljina onesnažena s kadmijem in cinkom.

 

Grčmanova je na današnji novinarski konferenci v Celju dejala tudi, da so pred sanacijo zemljine maja opravili monitoring in ugotovili, da so bile v zemljini povišane tudi vrednosti svinca, arzena in bakra. Postopek sanacije zemljine je stekel julija, med sanacijo pa so onesnaženo zemljino odpeljali na začasno deponijo Stare Cinkarne. "Po sanaciji smo septembra opravili kontrolni monitoring, pri katerem smo odvzeli šest vzorcev nove zemljine. Monitoring je pokazal, da tla ustrezajo vsem kriterijem, ki jih predpisuje uredba o mejnih opozorilnih in kritičnih imisijskih vrednosti nevarnih snovi v tleh," je dejala Grčmanova.

 

Po njeni oceni bo treba v prihodnosti opraviti sanacijo degradiranih območjih v celjski kotlini, urediti deponijo za varno odlaganje onesnaženih zemljin, na državni ravni urediti sistem pametnega gospodarjenja z zemljinami, ki nastajajo ob gradbenih delih, pripraviti smernice za ravnanje z rodovitnim delom tal ter pripraviti novo uredbo o standardih kakovosti tal.

 

Celjska občina bo sicer postopoma zamenjala zemljo na vseh igriščih celjskih javnih vrtcev razen na igrišču Vrtca Tončke Čečeve na Ljubečni, kjer so izmerjene vrednosti analiziranih težkih kovin pod mejnimi vrednostmi, in na igrišču vrtca Anice Černejeve na Polulah, ki je urejen na umetni masi.

 

Za zamenjavo so se na občini odločili na podlagi končnega poročila kontrolnega monitoringa stanja tal na igriščih celjskih vrtcev, ki so ga prejeli v začetku oktobra in iz katerega izhaja, da so z izjemo omenjenih igrišč na vseh ostalih presežene opozorilne ali kritične vrednostni kadmija, svinca in cinka.

 

Na nekaterih igriščih je presežena tudi kritična vrednost arzena. Prednost pri sanaciji bosta imela Vrtec Tončke Čečeve v Gaberjah in enota Sonce Vrtca Anice Černejeve ob Kajuhovi ulici. Za sanacijo vrtčevskih igrišč je v rebalansu letošnjega proračuna že namenjenih 450.000 evrov, v predlogu proračuna za leto 2018 pa 300.000 evrov.

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila - lokalne volitve | Volilna pravila - referendumska kampanja | Seznam predvajanih del