Radio1_v_zivo


Mineva 60 let izobraževanja živilskih poklicev
| 16. 11. 2017 10:09
IC Piramida praznuje
Ključne besede:     Maribor    poklici    IC Piramida
Dijaki pridobivajo znanja za poklice pek, mesar, slaščičar, tudi pomočnik v biotehniki in živilski tehnik.
Dijaki pridobivajo znanja za poklice pek, mesar, slaščičar, tudi pomočnik v biotehniki in živilski tehnik.

Ravnatelj Srednje šole za prehrano in živilstvo Maribor in direktor IC Piramida Maribor, Davorin Urih
PRENESI DATOTEKO
Ravnatelj Srednje šole za prehrano in živilstvo Maribor in direktor IC Piramida Maribor, Davorin Urih

Minilo je šest desetletij od prvega izobraževanja za živilske poklice v Mariboru.  In od ustanovitve Vajeniške šole za živilske stroke.

Jubilej so s proslavo zaznamovali v mariborskem Narodnem domu. "Vez med kmetijsko proizvodnjo in zdravo hrano je živilskopredelovalna industrija in da bo živilstvo funkcioniralo, potrebujemo izobražene peke, slaščičarje, mesarje, prehranske tehnike in inženirje živilstva," je poudaril Davorin Urih, direktor Izobraževalnega centra (IC) Piramida Maribor in ravnatelj Srednje šole za prehrano in živilstvo.

V današnjem IC Piramida Maribor v Parku mladih, kamor se je šola preselila leta 1998, dijaki pridobivajo znanja za poklice pek, mesar, slaščičar, tudi pomočnik v biotehniki in živilski tehnik. Vzpostavljeno je tudi vertikalno izobraževanje, saj lahko dijaki svoje znanje nadgrajujejo na višji strokovni šoli, ki ima vpisanih 127 študentov, z gospodarstvom pa izobraževanje povezujejo v Medpodjetniškem izobraževalnem centru.

Zadnja leta ponovno beležijo porast vpisa. Ravnatelj Davorin Urih si želi, da bi postali poklici pek, mesar, slaščičar v javnosti ponovno spoštovani in moderni, ker jih tudi v državi nujno potrebujemo. "Če imamo dobro kmetijsko pridelavo in če nimamo dobrih živilskih strokovnjakov, ki bodo proizvedli kvalitetne izdelke, prihaja do izgube, dodana vrednost je namreč prav v kvaliteti pri bogati ponudbi na tržišču," pojasni Urih. Še vednopa  je velik primanjkljaj predvsem pri programu mesar. 

Šola, ki praznuje visoki jubilej, pa ni zgolj ustanova, ki predaja znanje, ampak jo zaznamuje predvsem človeški pristop zaposlenih do dijakov.