Quantcast
Radio1_v_zivo


Načrti za nov bibliobus
| 27. 10. 2017 8:50
Najbolj prijazna oblika dostopa do knjig
Ključne besede:     Ptuj    bibliobus    nakup
 Bibliobus Knjižnice Ivana Potrča na Ptuju obiskuje 16 občin in se ustavlja na 51 postajališčih.
Bibliobus Knjižnice Ivana Potrča na Ptuju obiskuje 16 občin in se ustavlja na 51 postajališčih.

 

Ptujska knjižnica Ivana Potrča je, potem ko je ministrstvo za kulturo nedavno objavilo neposredni poziv za predložitev predlogov projektov za sofinanciranje nakupa bibliobusov v splošnih knjižnicah za leti 2018 in 2019, parafirala pogodbo o nakupu novega bibliobusa. V omenjeni knjižnici so sedanjega začeli uporabljati že leta 2003.

Kot je ob podpisu dokumenta povedal direktor ptujske knjižnice Matjaž Neudauer, gre za eno njihovim bralcem najbolj prijaznih oblik dostopa do knjižničnega gradiva, saj z izjemo Ptuja nobena od drugih občin soustanoviteljic nima stacionarne knjižnice.

"Bibliobus je zelo dobro sprejet na terenu, obisk je velik, predvsem v šolah in vrtcih, pa tudi pri vseh ostalih ljudeh, ki do Ptuja morda ne morejo priti. Sedanji je star že skoraj 15 let, poleg tega ni dostopen invalidom, medtem ko bomo novega temu prilagodili," je dejal Neudauer, ki verjame, da bodo občine ustanoviteljice svoj delež prispevale, saj so župani že v začetku leta podpisali pismo o nameri.

Vrednost naložbe glede na informacije ostalih knjižnic, ki so se nakupa v zadnjem času že lotile, je po njegovih besedah med 300.000 in 330.000 evri. Ministrstvo za kulturo bo iz proračuna zagotovilo 180.000 evrov, občine pa bodo morale zbrati nekaj manj kot polovico zneska. Ptujska kot največja med njimi bo prispevala 54.000 evrov, ostale pa vsaka nekje med 6000 in 8000 tisoč evri, odvisno od števila prebivalcev.

Knjižnica Ivana Potrča Ptuj po velikosti sodi med večje slovenske splošne knjižnice, saj se lahko pohvali z več kot 350.000 enotami gradiva. Obsežno zbirko letno obogatijo z okoli 13.000 enotami, k njim pa redno zahaja več kot 12.000 članov, ki si letno izposodijo preko 500.000 enot gradiva.

Bibliobus sodi pod potujočo enoto knjižnice, ki obiskuje vseh 16 občin soustanoviteljic iz Spodnjega Podravja ter se ustavlja na več kot 50 postajališčih. Na terenu je od septembra do konca junija od ponedeljka do četrtka po vnaprej pripravljenem urniku. Potujoča knjižnica ima v svoji knjižni zbirki približno 52.000 enot gradiva, v bibliobus, ki sprejme okoli 6000 enot, pa redno umeščajo novejše in aktualno gradivo.

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | | Seznam predvajanih del