Quantcast
Radio1_v_zivo


Praksa na Irskem
| 18. 10. 2017 11:24
Učitelji in dijaki Gimnazije Celje - Center izpopolnjujejo svoja znanja v tujini
Ključne besede:     Dijaki    Gimnazija Celje – Center    Erasmus+    izmenjava
 Irska
Dijaki predšolske vzgoje bodo v Dublinu preživeli tri tedne kot pomočniki vzgojiteljev v tamkajšnjih vrtcih.

Jesen na Gimnaziji Celje – Center bo minila tudi v znamenju evropskih izmenjav, s katerimi na šoli aktivno dopolnjujejo različne projekte in delo v razredih. Na prakso v tujini je odpotovala prva ekipa dijakov predšolske vzgoje, ki bodo v Dublinu preživeli tri tedne kot pomočniki vzgojiteljev v tamkajšnjih vrtcih. Letos bodo to izkušnjo omogočili skupno 27 dijakom, in sicer v Španiji  in na Irskem, v preteklih treh letih pa je na prakso v tuje vrtce odpotovalo že več kot 80 dijakov. Sredstva za izmenjave v celoti prispeva program Erasmus+, GCC pa je sicer članica Konzorcija ekonomskih šol Slovenije, ki že vrsto let uspešno kandidira za tovrstna sredstva.

 

Med 15. in 22. oktobrom pa se na Poljskem mudita tudi profesorici Metka Krajnc in Danica Centrih, ki spremljata delo v vrtcu in osnovni šoli kašubske manjšine v kraju Sianowo blizu Gdanska. Gre za edinstven primer odlične integracije manjšine (Kašubijcev) v javni kurikul neke države ter zanimiv primer zgodnjega učenja tujih jezikov in inovativnih dejavnosti, ki so v veliki meri vezane na sobivanje z naravo ter osveščanju pomena naravne in kulturne dediščine, saj se vrtec in šola nahajata v nacionalnem parku. Senčenje poteka v okviru projekta GCC izobraževalno središče (Erasmus+, KA1) s katerim na GCC raziskujejo dobre prakse v domovini in tujini, ki jih z organizacijo predavanj, delavnic in seminarjev za vzgojitelje in učitelje predstavljajo ter vnašajo v šolski prostor savinjske statistične regije. V okviru tega projekta so poleg Poljske učitelji z GCC obiskali že Nemčijo, Finsko in Avstrijo, zadnje senčenje pa bo aprila na Islandiji.

 

Na GCC uspešno nadaljujejo tudi z ostalimi evropskimi projekti. V okviru programa Youth in action bodo v sodelovanju s partnerji pripravili kar 4 projekte mobilnosti mladih, ob tem pa nadaljujejo z tri in deset mesečnimi dijaškimi izmenjavami. Do konca novembra bodo na šoli gostili dijakinjo iz Belgije, na Danskem je trenutno na izmenjavi drugošolka Maja Silovšek, januarja pa drugošolka Lea Jazbinšek odhaja na 10-mesečno izmenjavo na Japonsko. Izmenjav s slovenskim licejem v Trstu in italijansko gimnazijo A. Sema Piran se bo udeležilo letos 8 dijakov in 4 profesorji.

 

 

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila - lokalne volitve | Volilna pravila - referendumska kampanja | Seznam predvajanih del