Quantcast
Radio1_v_zivo


Mimo Radovljice vozil 212 km/h!
| 28. 9. 2017 12:37
V radarskih meritvah hitrosti so prometni policisti na gorenjski avtocesti ta mesec ugotovili že preko 200 prekoračitev hitrosti nad 150 km/h.
Ključne besede:     policija    hitrost    radar    Gorenjska    avtocesta
Fotografija je simbolična.

V radarskih meritvah hitrosti so prometni policisti na gorenjski avtocesti ta  mesec  ugotovili  že  preko  200  prekoračitev  hitrosti  nad 150 km/h.
Najvišja izmerjena hitrost je bila 212 km/h in je bila včeraj izmerjena pri
Radovljici.
Gorenjski  prometni  policisti  ta mesec z radarskim merilnikom hitrosti na gorenjski  avtocesti  intenzivno  merijo  hitrost  vožnje voznikov motornih vozil.  Izvedenih je bilo 13 nekajurnih meritev hitrosti vožnje z radarskim merilnikom  hitrosti  na omejitvi 130 km/h in na območju Podbrezij, kjer je omejitev pri predoru Ljubno zmanjšana na 100 km/h.
Najvišja  izmerjena  hitrost v meritvah ta mesec na omejitvi 100 km/h znaša 153  km/h,  na  omejitvi  130  km/h pa je bila včeraj izmerjena hitrost 212 km/h.  Voznik  osebnega  avtomobila  je  tako  hitro  vozil  med izvozom iz
avtoceste  in  priključkom  nanjo  v  Radovljici, kar je mesto, kjer vozila zaradi izključevanja iz prometa na avtocesti in vključevanja nanjo običajno vozijo  z nižjo hitrostjo in je verjetnost nastanka prometne nesreče zaradi neprilagojene  hitrosti vožnje večja kot na preostalih avtocestnih odsekih. Zato je tam potrebna posebna previdnost!

Največkrat  so vozniki, ki so prekoračili hitrost vožnje, vozili med 150 in 170  km/h,  kar  je  območje  hitrosti,  ki  mu bodo policisti v prihodnjih meritvah  namenili več pozornosti. Tudi pri taki hitrosti, četudi ne gre za občutno  prekoračitev, namreč že obstaja povečano tveganje za nesrečo in je zmanjšana možnost, da bi se voznik v kritični situaciji lahko pravočasno in varno   ustavil.   To  potrjujeta  tudi  podaljšana  reakciji  čas  in  pot ustavljanja vozila.

Pot  ustavljanja  pri  hitrosti  130 km/h na suhi cesti znaša približno 130 metrov,  pri  hitrosti 150 km/h pa je že daljša za okoli 40 metrov in znaša
približno  170  metrov.  Pri  višjih  hitrostih  in na mokri podlagi je pot ustavljanja še bistveno daljša in se povišuje z vsakim dodatnim km/h.
Z  nadzori,  ki  se  izvajajo  zaradi  zmanjševanja  tveganja  za  nastanek prometnih  nesreč, ki jim botruje predvsem hitrost, bodo prometni policisti nadaljevali  tudi v prihodnje. Neprilagojena hitrost je namreč med glavnimi dejavniki prometnih nesreč in je pogosto povezana tudi z nekaterimi drugimi dejavniki,  kot so nepravilna stran in smer vožnje, nepravilno prehitevanje in   neupoštevanje   pravil  o  prednosti.  Tudi  stopnja  poškodb  narašča sorazmerno  s  hitrostjo  in  je  to področje zato ključno za zagotavljanje boljše prometne varnosti in varovanje življenj.
Na  gorenjski  avtocesti  je  bila neprilagojena hitrost vožnje v letošnjem letu  vzrok  za okoli 25% prometnih nesreč, na vseh gorenjskih cestah pa je delež nesreč zaradi hitrosti 17%. Vozniki  zato prilagodite hitrost svoje vožnje veljavnim omejitvam hitrosti ter  hkrati  tudi  svojemu  vozniškemu  znanju in izkušnjam ter razmeram na cesti!