Quantcast
Radio1_v_zivo


NE POZABI NASE: Zdravniški pregledi, ki bi jih morala opraviti VSAKA ŽENSKA
Oglas | 22. 9. 2018 10:49
V vrvežu vsakdanjega življenja ženske pogosto pozabijo na svoje zdravje
Ključne besede:     ženske    pregled    zdravje

Zdravje je naše edino in neprecenljivo bogastvo, zato je ključnega pomena, da zanj ustrezno poskrbimo. Življenje s seboj prinaša marsikatere nevarnosti, kot so stres, nezdrav način prehranjevanja, v velikem porastu pa so tudi številne bolezni, ki pa jih je mogoče pravočasno opaziti in ustrezno ukrepati.


Prav zaradi tega je zelo pomembno, da si občasno vzamemo čas in denar tudi preventivne zdravstvene preglede, ki so sploh za pripadnice nežnejšega spola zelo pomembni. Žensko telo je namreč tisto, ki ima posebne zakonitosti in potrebe v različnih starostnih obdobjih, obenem pa so izpostavljene številnim tveganjem in boleznim, ki se jim je s pravočasnimi pregledi mogoče izogniti.

 

Katera so torej testiranja in pregledi, ki bi jih morala opraviti vsaka ženska? 

 


1. Ginekološke preiskave (ginekološki pregled, ginekološki ultrazvok, PAP test)

 

Rak materničnega vratu je druga najpogostejša vrsta raka pri ženskah, starih do 45 let. V Sloveniji zdravniki skoraj vsak drugi dan odkrijejo novo bolnico s to zahrbtno boleznijo.

Ginekologija je eno redkih področij v medicini, kjer je mogoče z enostavnim pregledom pravočasno odkriti predrakave spremembe na materničnem vratu in raka na materničnem vratu. Obenem omogoča odkrivanje morebitnih sprememb v nožnici, kot so različna vnetja, ugotovitev tumorjev na maternici in jajčnikih ter različne anatomske spremembe.


2. Pregled in ultrazvok dojk

Rak dojke je najpogostejši rak žensk na svetu. V Sloveniji letno zboli okoli 1.000 žensk, ta številka narašča, po napovedih pa naj bi v prihodnosti zbolela vsaka osma ženska.


Pri ultrazvoku dojk, ki lahko služi kot dodatek k mamografski preiskavi, gre za neizvazivno in nebolečo ultrazvočno preiskavo, s katero zdravnik ugotavlja morebitne rakave ter druge spremembe v tkivu dojke in se uporablja kot samostojna preiskava pri ženskah do 50. leta starosti.

 

3. Ultrazvočni pregled trebušnih organov

 

Tumorji na prebavilih so največja in najbolj obsežna skupina rakavih bolezni, zato so redni pregledi zelo pomembni, sploh ob morebitnih nenavadnih znakih, ki jih morda opažate (napihnjenost, težave z izločanjem, nenamerno hujšanje, krči). Z ultrazvokom zdravnik temeljito pregleda trebušne organe (jetra, žolčnik, trebušno slinavko, vranico, ledvice, velike trebušne žile, sečila, rodila).


 

4. Pregled krvi in laboratorijske preiskave

Tveganje za nastanek sladkorne bolezni in srčne kapi, ki je na četrtem mestu med vzroki umrljivosti se z leti povečuje, zato je zelo pomembno, da redno in predvsem po 40. letu preverjamo kri ter vrednost holesterola. V zadnjih 30 letih se je število sladkornih bolnikov na svetu podvojilo in nenehno narašča. Strokovnjaki ocenjujejo, da bo do leta 2030 sladkorno bolezen imelo 8,9 % prebivalcev Slovenije, 20 % sladkornih bolnikov pa po njihovih ocenah v Sloveniji še niti ni odkritih. 


Čim starejši je človek, večja je nevarnost, da ga doleti srčna kap. Ta se z vsakim desetletjem po 55. letu starosti podvoji. Pred 55. letom so v večji nevarnosti za srčno kap moški, po menopavzi pa prav ženske.  

 

 


5. EKG  

 

Motnje srčnega ritma so lahko zelo neprijetne, hitro pa lahko postanejo tudi nevarne. EKG je osnovna preiskava v kardiologiji, ki ocenjuje srčni ritem in delovanje srčne mišice. Z njo preverjamo prisotnost morebitnih srčnih anomalij in bolezni srca kot so vnetje srčne mišice, njeno popuščanje, napake na srčnih zaklopkah, prirojene srčne napake in ostale bolezni srca, ki lahko povzročajo motnje srčnega ritma. 


 

6. Merjenje pljučnih volumnov in ocena pljučne funkcije

 

Spirometrija je neinvazivna preiskava, s katero zdravnik oceni kapaciteto in funkcijo pljuč ter pretoke vdihanega in izdihanega zraka. Na podlagi meritev lahko zdravnik oceni morebitne okvare ali motnje dihanja.
 Diagnostični center Bled je zato z mislijo na vse pripadnice nežnejšega spola oblikoval poseben preventivni pregled, ki vključuje vse naštete ključne zdravstvene preglede, s katerimi lahko preverite svoje »žensko« zdravje. 

 

Ženski preventivni pregled je namenjen ženskam, ki:

• se odločajo za družino in se želite prepričati, da je njihovo telo zdravo in pripravljeno na nosečnost,

• imajo v družini obolele na rodilih in/ali dojkah,

• želijo več kot zgolj ginekološki pregled,

• želijo v kratkem času in na enem mestu preveriti svoje zdravje

 

Več o pregledu, ki ga opravite na enem mestu in v kratkem času.