Quantcast
Radio1_v_zivo


Slovesnost v Sinagogi
| 27. 7. 2017 11:50
V Sinagogi bodo obeležili spomin na žrtve nacističnega genocida nad Romi
Ključne besede:     Slovesnost    genocid    Romi    Sinagoga    Maribor
 Sinagoga Maribor
Spominska slovesnost za žrtve nacističnega genocida nad Romi se bo začela ob 18. uri v Sinagogi.

Ob 2. avgustu, mednarodnem dnevu spomina na žrtve nacističnega genocida nad Romi, bo v mariborski Sinagogi tradicionalna spominska prireditev Noč, ko so violine obmolknile. Spominu na žrtve porajmosa se bodo poklonili z nocojšnjo predstavitvijo dokumentarnega filma A ti, Bog, preživi! avtorja Ljuana Koke. 

Spominsko slovesnost, ki se bo začela ob 18. uri v Sinagogi, prireja Center judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor v sodelovanju z Zvezo romske skupnosti Umbrella-Dežnik, Romskim informacijskim centrom Anglunipe, GT22 in Fundacijo Sonda. 

Slavnostni govornik bo direktor Urada RS za narodnosti Stanko Baluh. Ob tej priložnosti bodo predstavili dokumentarni film A ti, Bog, preživi! (A ti Bože preživi) srbsko-romskega avtorja Ljuana Koke, ki govori o trpljenju Romov v koncentracijskem taborišču Jasenovac. "Film je bil posnet v začetku 90. let, nedavno pa je bil posodobljen in prilagojen novodobnim medijskim formatom. Original je v srbskem jeziku, za današnjo predstavitev pa smo pripravili slovenske podnapise," je povedala predstavnica Sinagoge Maribor Marjetka Bedrač. 

Dogodek prirejajo vsako leto v sklopu projekta Kamnite solze, ki so ga v Centru judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor zasnovali v letu 2014 v želji, da bi širšo javnost trajno ozaveščali o holokavstu in genocidu nad Romi.


 

"V slovenski javnosti se je šele v zadnjih nekaj letih začelo načrtno raziskovanje genocida nad Romi. Na ta način javnost ne le ozaveščamo o tej zgodovinski okoliščini, ampak želimo tudi pripomoči k razbijanju stereotipov, ki so v večinski družbi zakoreninjeni proti Romom že več stoletij," je še povedala Bedračeva. 

S slovesnostjo obeležujejo dan spomina na žrtve porajmosa, kakor se imenuje nacistični genocid nad Romi in Sinti. Na večer 2. avgusta 1944 so namreč nacisti ukinili t. i. Zigeunerlager (cigansko taborišče) v taborišču Auschwitz-Birkenau in v eni sami noči, poimenovani Zigeunernacht (ciganska noč), v plinskih celicah kruto pobili več kot 3000 Sintov in Romov. Natančno število žrtev ni znano. Po nekaterih ocenah so nacisti med letoma 1939 in 1945 pobili okoli pol milijona Romov, po nekaterih ocenah celo milijon in pol.