Quantcast
Radio1_v_zivo


POZOR: To je obuvalo, ki ga odsvetujejo. Ko ugotoviš zakaj, boš
Uporabna vsebina | 25. 7. 2017 8:59
Previdno pri nošenju
Ključne besede:     japonke    obutev    previdno    ansvet
Najbolj naj se jim izogibajo otroci.

Kdo ne pozna japonk, priljubljenega obuvala, ki ga nosi staro in mlado, predvsem v vročih poletnih dneh, ko ščitijo naša stopala pred vročo mivko na plaži? Pa res ščitijo? 


Strokovnjaki so na podlagi številnih poškodb kosti na stopalih odkrili povezavo med nošenjem japonk in poškodbami stopal. Mnogi namreč na plaži, kjer si čas krajšamo tudi z odbojko, igro badmintona, metanjem frizbija in podobnimi aktivnostmi, pozabljajo na primerno športno obutev in so obuti v obuvalo, ki ga vsi označujemo kot najbolj udobna obutev za naša stopala, sploh v poletnih, vročih dneh. 

 


Ker stopalo ni podprto pride tako do mnogih poškodb, k slednjim pa so po ugotovitvah zdravnikov najbolj izpostavljeni otroci. Vsi starši vemo, kako je z majhnimi otroki, ki sproščeno in brezskrbno tekajo v japonkah po plaži in ne razmišljajo o tem, kako bodo stopili na peščeno površino. Zdravniki v izogib poškodbam svetujejo naslednje: 

- ne nosi japank ves dan 
- ne uporabljaj japonk pri daljših razdaljah in poskrbi, da bo imelo tvoje stopalo pri daljši hoji venomer primerno oporo
- izogibaj se hoji po stopnicah v japonkah 
- ne nosi premajhnih ali prevelikih japonk, saj ima tvoje stopalo še manj opore kot sicer
Lahko pa se zgodi tudi tole. :)