Quantcast
Radio1_v_zivo


Težke kovine v zemlji vrtca na Hudinji
| 21. 6. 2017 12:46
Presežene so vrednosti za baker, svinec, arzen, kadmij in cink
Ključne besede:     Težke kovine    zemlja    vrtec    Hudinja    Celje
 Vrtec hudinja
Novi vrtec na Hudinji so odprli leta 2014.

Zemlja na območju vrtca na Hudinji je močno onesnažena s težkim kovinami. Potem ko je to pokazala že analiza, ki so jo naročili in plačali starši, je to zdaj potrdila tudi analiza, ki so jo naročili na celjski občini. Tla se vzorčili po celotnem igrišču, ki meri 2500 m², v globinah od 0 do 5 cm in od 0 do 20 cm. Iz rezultatov je razvidno, da so v površinskem delu tal od 0 do 5 cm, kot tudi v globini do 20 cm tla prekomerno onesnažena z nekaterimi težkimi kovinami. Glede na veljavne predpise so presežene opozorilne vrednosti za baker, svinec in arzen ter kritične vrednosti za kadmij in cink. Ostala merjena onesnaževala nikelj, celokupni krom in živo srebro ne presegajo mejne vrednosti po zdaj veljavnih predpisih. V mivki v peskovniku vrtca, pa niso ugotovili neskladnosti s Smernicami za mivko za otroške peskovnike in igrišča.

Na celjski občini bodo takoj začeli s sanacijo območja.  Odstranili bodo zemljo na površini celotnega vrtca in jo nadomestili s čisto zemljo, na kateri bodo posadili travo. S postopkom izbire izvajalca del bodo začeli že ta teden. Izvajalec bo nato tudi povedal, na kakšen način bodo izvedli sanacijo, da ne bo ogroženo zdravje otrok. Nekateri strokovnjaki in starši namreč že zahtevajo, da se vrtec na Hudinji takoj zapre. Iz analize je sicer razvidna ocena, da otroci med bivanjem v vrtcu niso bili izpostavljeni do take mere, da bi to lahko ogrozilo njihov telesni razvoj in zdravje.

 

Celjska občina je sicer pred leti opravila meritve zemljine na območju vrtca v Kajuhovi ulici v Celju. Tudi tam so ugotovili onesnaženost s težkimi kovinami, zato so zemljo prav tako zamenjali.

 

Zdaj nameravajo naročiti kontrolni monitoring zemljine tudi na ostalih celjskih javnih vrtčevskih igriščih in v primeru potrebe ustrezno ukrepati.

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila | Seznam predvajanih del