Quantcast
Radio1_v_zivo


TO so ljudje, ki jih večina NE MARA, a v življenju pridejo najbolje skozi!
Psihologija | 23. 5. 2017 5:01
Pokaži vsem, ki se nonstop jezijo nate ... morda se ne bodo več!
Ključne besede:     zamujanje    uspeh    lastnosti    pozitivno    čas    ura
''O, ne spet bom zamudil!''

Nihče ne mara ljudi, ki zamujajo, sploh pa ne na delovna mesta, sestanke, morda zmenke in ostale obveznosti, za katere je dobro, da se pojaviš ob določenem času. Kadar pomisliš na lastnosti uspešnega človeka, se ti v glavi najprej pojavijo besede, kot so: odgovoren, delaven, vztrajen, dosleden in med vsem naštetim tudi točen. Po mnenju psihologov, pa žal ni ravno tako in so na seznamu uspešnih ljudi večinoma tisti, ki zamujajo. 

Lastnosti ljudi, ki stalno zamujajo:


- po večini veljajo za ljudi, ki so veliki optimisti

- razmišljajo po svoje, so kreativni in ustvarjalni

- nikoli ne razmišljajo na način, da jim nekaj ne bo uspelo

- živijo za sedanjost in se ne sekirajo preveč, kaj prinese prihodnost

- so spontani

- so bolj sproščeni

- zelo malokrat se razjezijo

- širijo pozitivno energijo

- v življenju so uspešnejši

- imajo možnost daljšega življenja od tistih, ki nikoli ne zamudijo

- njihov moto bi lahko bil: ''Saj bo pa drugič boljše!''


Slabe lastnosti zamudnikov: Zamudniki pa seveda nimajo le pozitivnih lastnostih in se jih drži tudi nekaj slabih, ki jim lahko v življenju povzročajo sive lase. Ker niso dobri v kontroliranju časa, nimajo včasih kontrole niti nad denarjem ali stvarmi, ki so jih začeli in jih zato, ne uspejo dokončati pravi čas.

Primer: Stvari se lotijo pakirati zadnji moment in zaradi tega zamujajo ter ne pridejo pravočasno.


RAZISKAVA: Različen občutek za čas


Ljudje, ki radi zamujajo, imajo drugačen občutek za čas, zato se jim to dogaja pogosteje, kot tistim, ki so točni. To so dokazali z raziskavo, ki jo je vodil profesor psihologije Jeff Conte iz San Diega in je vključevala dva tipa osebnosti. Obe skupini sta imeli nalogo, da poskušata ugotoviti, koliko časa je preteklo od nekega trenutka, ki jim ga je določil profesor Conte. (minila je točno 1 minuta)


TIP A (nestrpni in tekmovalni)

TIP B (kreativni in sproščeni)


Ljudje iz skupine A so rekli 58 sekund, medtem, ko so v skupini B odgovorili, da je preteklo 77 sekund. Rezultati so torej pokazali, da imajo ljudje, ki zamujajo popolnoma drugačno percepcijo o času in nimajo pravega občutka za čas.
© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila - predsedniške volitve | Volilna pravila - lokalne volitve | Seznam predvajanih del