Quantcast
Radio1_v_zivo


Cena ogrevanja za uporabnike ostaja enaka
| 25. 4. 2017 14:25
Komunalno podjetje Velenje bo za toplotno energijo plačevalo 57- odstotkov več
Ključne besede:     Ogrevanje    Blok 6    Komunalno podjetje Velenje    višje cene
 Blok 6
Zaradi Bloka 6 so v Šaleški dolini pričakovali nižje cene ogrevanja.

Gašper Škarja, direktor Komunalnega podjetja Velenje
PRENESI DATOTEKO
O ceni se bomo še naprej pogajali.

Danes se je Svet ustanoviteljev Komunalnega podjetja Velenje seznanil z novo nakupno ceno toplotne energije na podlagi sklepa Agencije za energijo, ki je Termoelektrarni Šoštanj potrdila povišano ceno toplotne energije za namene daljinskega ogrevanja Šaleške doline. Nova povprečna cena znaša 17,25148 evra za megavatno uro, kar pomeni 57-odstotno povišanje glede na obstoječo ceno, ki je znašala 11 evrov za megavatno uro. Nova nakupna cena za Komunalno podjetje Velenje, ki zagotavlja ogrevanje občinama Velenje in Šoštanj,  začne veljati 1. maja.  Za uporabnike se cena ogrevanja zaenkrat ne bo spremenila.  


Stališče Komunalnega podjetja Velenje in lokalnih skupnosti je, da je tolikšen dvig cene toplotne energije povsem neupravičen in neutemeljen. Lokalne skupnosti bodo zahtevale dodatna pogajanja za znižanje cene z vodstvom Holdinga Slovenskih elektrarn. Cena toplotne energije mora vključevati tudi odškodnino zaradi negativnih vlivov na okolje, kar je bilo predlagano in obljubljeno s strani prejšnjega vodstva Holdinga Slovenskih elektrarn.


Lokalne skupnosti so podprle izgradnjo Bloka 6 Termoelektrarne Šoštanj s ciljem zmanjšanja stopnje onesnaženosti okolja, izboljšanja kakovosti in energetske učinkovitosti, saj je za enako količino proizvedene energije porabljeno približno za 30 odstotkov manj premoga. Posledično pa so pričakovali znižanje stroškov za proizvodnjo toplotne energije in s tem nižjo ceno za uporabnike komunalnih storitev.


Glede nove cene toplotne energije s strani Agencije za energijo še vedno pridobivajo podatke, ki so uporabljeni kot stroški za oblikovanje cene toplotne energije, saj obstaja dvom, da so pravilni. Prav tako potrjena cena toplotne energije ni dokončna, ampak se bo v primeru, da bo Termoelektrarna Šoštanj za zagotavljanje oskrbe uporabila plinske turbine, cena še povišala.

 

Lokalne skupnosti želijo prebivalcem Šaleške doline zagotoviti zanesljivo oskrbo po primerni stroškovni ceni, zato bodo za oblikovanje cene toplotne energije zahtevali še dodatna pogajanja.

 

 

 

 

 

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila | Seznam predvajanih del