Radio1_v_zivo


Trajnostna urbana strategija
| 12. 4. 2017 12:13
Župan Fištravec pričakuje visoko podporo svetniških skupin
Ključne besede:     Urbana strategija    Maribor    svetniki
 Gre za projekte v skupni višini 44,6 milijona evrov.
Gre za projekte v skupni višini 44,6 milijona evrov.

Mariborski mestni svetniki bodo na četrtkovi izredni seji odločali o izvedbenem načrtu prioritetnih projektov trajnostne urbane strategije. Gre za projekte v skupni višini 44,6 milijona evrov, župan Andrej Fištravec pa zanje pričakuje visoko soglasje svetniških skupin. Zaplete pa se lahko pri projektu selitve Mariborske knjižnice.

Mestni svet je trajnostno urbano strategijo Mestne občine Maribor, ki je podlaga za kandidiranje za evropska sredstva, sprejel že februarja lani, pred četrtkovo sejo pa je vodstvo občine  javnosti predstavilo svoje načrte na področju obnove degradiranih urbanih območij ter trajnostne mobilnosti in energetske obnove stavb.

Skupaj za projekte, ki morajo biti izpeljani do leta 2022, načrtujejo 44,6 milijona evrov, pri čemer bodo 17,4 milijona evrov zagotovili z lastnimi sredstvi, 17,8 milijona bodo prejeli prek mehanizma celostnih teritorialnih naložb (CTN), ostalo pa nameravajo pridobiti še iz različnih drugih virov. Po besedah Fištravca je sicer mogoče, da bodo glede na vire, ki bi se pojavili, na seznam dodali še kak projekt.

V zvezi s knjižnico je župan povedal, da so direktorici predlagane rešitve predstavili v ponedeljek, po njegovih besedah pa tudi tam zdaj podpirajo selitev v nove prostore v središču mesta. Čeprav na občini zatrjujejo, da so preverili več opcij, je najbolj realna selitev v stavbo nekdanje Probanke in to kljub dejstvu, da so si nekatere svetniške skupine prizadevale za obnovo sedanjih prostorov na Rotovškem trgu.

Pri tem je ena od možnosti, da stavbo kupi zasebnik in jo da v najem za potrebe knjižnice, Fištravec pa zdaj pravi, da si vendarle želijo lastnega nakupa, saj bi to bila za njih najcenejša možnost. Za zdaj so za ta projekt predvideli 6,5 milijona evrov povsem lastnih sredstev, te pa nameravajo dobiti od prodaje Farmadenta. Zanimanje za omenjeno podjetje je, zagotavlja župan, knjigovodska vrednost je ocenjena na 4,77 milijona evrov, a si po besedah direktorja mestne uprave Simona Štrancarja obetajo več.

Mariborski župan verjame, da bo izvedbeni načrt potrjen, saj je to potrebno že zato, ker se prvi poziv za energetsko sanacijo stanovanj že izteka, do poletja pričakujejo še poziv za urbano prenovo, jeseni pa poziv za trajnostno mobilnost. V zvezi s črpanjem denarja je dejal, da po doslej znanih informacijah lahko pričakujejo vsaj pol leta zamika.