Quantcast
Radio1_v_zivo


RAD TEČEŠ? Tu je 10 zanimivih dejstev o teku, ki jih zagotovo ne poznaš
Radio 1 priporoča | 29. 3. 2017 8:20
Ko tečeš, v tvojih stopalih deluje kar 33 sklepov, 26 kosti in 112 vezi
Ključne besede:     tek    zanimivo    šport    zdravje
Zanimivosti o teku, ki jih ne poznaš.

Pomlad je končno pred nami in vstopili smo v toplejši del leta. Dnevi so daljši, temperature višje, popoldnevi in vikendi pa kar kričijo po tem, da jih čim bolje izkoristimo. Zakaj jih ne bi s tekom?

Tek je med Slovenci zelo priljubljen, saj lahko na stezah, pločnikih in makadamskih poteh hitro uzremo številne rekreativne in tudi profesionalne tekače. Tek je vse bolj popularen predvem zaradi svoje preprostosti. Vse, kar potrebuješ so udobne športne superge, primerna oblačila in že si nared za aktivnost, ki zelo pozitivno vpliva na naše zdravje.

Zate smo zbrali še nekaj zanimivih dejstev o teku, za katere verjetno še nisi slišal.


1. Čeprav si morda med najpočasnejšimi tekači, boš pokuril vsaj 10 kalorij na minuto teka. To pomeni, da lahko pokuriš polovico tablice svoje najljubše čokolade v manj kot 23 minutah.
 
2. Belgijski tekač Stefaan Engels je tekač, ki je leta 2011 pri starosti 49 let podrl rekord v največjem številu pretečenih maratonov . Zabeležil jih je 365. V enem letu. 

3. Športniki, ki so oblečeni v rdeča oblačila, naj bi imeli statistično gledano večjo možnost za zmago.

4. Maročan Hitcham El Guerrouj je tekač, ki ima rekord v najhitreje pretečeni milji (cca 1,6km). Za to razdaljo je potreboval samo 3 minute in 43 sekund. 

5. Najhitrejša tekačica je Svetlana Masterkova, ki je zgoraj omenjeno razdaljo pretekla v pičlih 4:13 minutah.

6. Povprečni človek ima v sebi, oziroma zalogah maščobe, toliko energije, da bi lahko tekel neprekinjeno 3 dni in to 24km/h! 

7. Najstarejši človek, ki je pretekel maraton je bil Indijec Fauja Singh, ki je začel teči šele pri 89-ih, maraton pa pretekel pri svojih dopolnjenih 100 letih. Nikoli ni prepozno. 

8. Ženske do leta 1972 niso smele teči na Bostonskem maratonu. Ampak to jih ni ustavilo. Leta 1966 je Roberta Gibbs skočila izza grmovaja, za katerim se je skrivala in pričela s tekom. Maraton je končala z rezultatom 3:21:25, ki sicer ni bil sprejet, je pa bila prva ženska, ki je pretekla omenjeno progo

9. Na leto je prodanih več kot milijardo superg po celem svetu. 

10. Športno aktivni ljudje imajo 60% manjšo verjetnost za razvoj Alzheimerjeve bolezni. 

11. Ko tečemo, v naših stopalih deluje kar 33 sklepov, 26 kosti in 112 vezi. 

12. Glasba poveča tvojo zmogljivost pri teku za kar 15%. Zato vedno teci ob več dobre glasbe. Teci z Radiem 1. :)