Quantcast
Radio1_v_zivo


NE SPREGLEJ: To je 6 napak, ki jih počneš po jedi - TAKOJ PRENEHAJ!
Radio 1 priporoča | 31. 3. 2017 11:01
Številka 1 ti bo dala misliti!
Ključne besede:     po jedi    obrok    škodljivo    zdravje    izogibanje    nasvet    napake
Ojoj!

Po obilnem obroku si večina izmed nas vzame počitek, privošči dolg sprehod ali pa naredi tole napako - prižge cigareto. S tem dejanjem se povzroči telesu več škode, kot si sploh lahko misliš. V bodoče se skušaj tem napakam po obroku izogniti ter z njimi nekaj ur počakati. Verjemi, da ti bo na dolgi rok telo hvaležno in tvoje počutje se bo spremenilo - na bolje.

 

 

6 DEJANJ, KI SE JIM PO JEDI IZOGIBAJ:


 

1. CIGARETA? POZABI!  Kajenje je že samo po sebi zelo škodljivo in prav nič dobro za tvoja pljuča. Če pa si cigareto prižgeš takoj po obroku, pa je enako temu, kot da bi pokadil 10 cigaret na enkrat.

 

 

 

 

2. UŽIVANJE SADJA? POZABI! Sadje te bo prisililo, da se ti bo spahovalo, napenjalo in ti dajalo občutek polnosti, morda slabosti. Najhuje kar se ti lahko zgodi, da te začne okoli srca preplavljati pekoč občutek. Z uživanjem sadja poskusi počakati vsaj uro ali raje dve po obroku. Sadje je najbolj priporočeno uživati na tešče.

 

 

3. TUŠIRANJE? POZABI! Okoli tvojega želodca se poveča količina krvi in s tem se posledično poslabša tudi prebava. 

 

 

 

 

4. SKODELICA ČAJA? POZABI! Po kosilu se ti prileže skodelica čaja, ki pa bi jo bilo bolje preskočiti. Čaj ima namreč zelo visoko acidno (kislo) raven in če ga zaužiješ takoj po obroku, s tem podvojiš vsebnost beljakovin, kar pa oteži tvojo prebavo, povzroči napihnjenost, polnost in nelagoden občutek v želodcu.

 

 

5. SPANEC? POZABI!  Veliko ljudi si takoj po obroku privošči počitek ali morda spanec, kar pa ni najbolj priporočljivo. Poln želodec povzroči, da se počutiš utrujenega, zato si želiš tudi počitka. Preskoči kavč in posteljo ter raje počasi pospravi mizo, pomij posodo ... Spanec po obroku namreč vodi do nepravilne prebave, motnje v metabolizmu in lahko pripelje do želodčne okužbe v črevesju.

 

 

 

 

6. SPREHOD? POZABI! Po obilnem kosilu si velikokrat radi privoščimo tudi sprehod, saj menimo, da je to boljša izbira, kot pa počitek. S tem zgrešenim prepričanjem mislimo, da bomo pospešili proces prebave, pa se motimo. Hoja, bo tvojemu prebavnemu sistemu preprečila absorbiranje hranilnih snovi iz zaužite hrane in povzročila le to, da bo telo prejelo premalo hranilnih snovi.

 

 

 

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | | Seznam predvajanih del