Quantcast
Radio1_v_zivo


KONČNO – odlagališče!
| 15. 3. 2017 16:29
Začetek pripravljalnih del v Vrbini pri Krškem
Ključne besede:     jedrski odpadki    odlagališče    pripravljalna dela    Vrbina
Pripravljalna dela za gradnjo odlagališča se končno začenjajo.
"Prvi koraki" h gradnji odlagališča za jedrske odpadke

Dr. tomaž Žagar, direktor ARAO
PRENESI DATOTEKO
o pripravljalnih delih za odlagališče

V Vrbini pri Krškem se začenjajo pripravljalna dela za izgradnjo odlagališča za nizko in srednje radioaktivne odpadke (NSRAO), ki jih sedaj skladiščijo v krški nuklearki. Končno – bi lahko rekli, saj je vlada uredbo o državnem prostorskem načrtu (DPN) za izgradnjo odlagališča sprejela že leta 2009, pa se doslej ni zgodilo še nič, čeprav bi po prvotnih napovedih moralo biti že nekaj let zgrajeno.

 

Spomnimo - po DPN-ju bo odlagališče pod zemljo z vkopanimi silosi. Dela, ki se sedaj začenjajo, bo Agencija za radioaktivne odpadke (ARAO) izvajala po naročilu naše države, ki tako želi izpolniti svoj del zavez iz meddržavne pogodbe. Kot je znano, je krška nuklearka v lasti Slovenije in Hrvaške, torej so tudi jedrski odpadki stvar obeh držav. Vendar se Hrvaška še ni odločila, ali bo gradila odlagališče skupaj s Slovenijo v Vrbini, ali bo gradila svoje odlagališče na Hrvaškem.

 

Direktor ARAO Tomaž Žagar je potrdil, da že od začetka marca na izbrani lokaciji potekajo geodetske meritve, narejena  bodo poskusna polja za preveritev ustreznosti vgrajenih materialov. Zdaj se začenjajo tudi pripravljalna dela za gradnjo NSRAO. Obsegala bodo izvedbo predobremenilnega nasipa, ki bo podlaga za izvedbo platoja, na katerem bodo stali objekti odlagališča. Namen zgodnejše izvedbe pripravljalnih del je v tem, da se v daljšem časovnem obdobju do začetka gradnje odlagališča nasip utrdi in stabilizira. Predobremenilni nasip predstavlja tudi del zagotavljanja zaščite odlagališča pred največjimi možnimi poplavami, kot se običajno zaščiti jedrske objekte. Pripravljalna dela naj bi bila zaključena do konca avgusta, njihova vrednost je 716 tisoč evrov.

 

Vzporedno ARAO pripravlja vse potrebno za pridobitev gradbenega dovoljenja, za kar je potrebna tudi presoja vplivov na okolje in okoljevarstveno dovoljenje. Za to je zadolženo Ministrstvo za okolje in prostor. Po besedah Žagarja pričakujejo, da se bo gradnja odlagališča lahko začela prihodnje leto in končala predvidoma leta 2020.

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | | Seznam predvajanih del