Quantcast
Radio1_v_zivo


Premoženje Uroša Rotnika
| 10. 3. 2017 9:47
Uroš Rotnik mora plačati 1,6 milijona evrov davka na nepojasnjeno premoženje
Ključne besede:     Uroš Rotnik    premoženje    Termoelektrarna Šoštanj    Bogdan Pušnik
 Uroš Rotnik
Uroš Rotnik naj bi med vodenjem Termoelektrarne Šoštanj pridobil velike vsote denarja, katerega izvor je nepojasnjen.

Upravno sodišče je po poročanju Televizije Slovenija potrdilo ugotovitve finančne uprave, ki je pri nekdanjem direktorju Termoelektrarne Šoštanj Urošu Rotniku odkrila nepojasnjeno razliko 3,9 milijona evrov premoženja in mu odredila plačilo 1,6 milijona evrov davka. Davčni inšpektorji so pregledali Rotnikovo poslovanje med 1. januarjem 2007 in 31. decembrom 2011, kar se delno prekriva z njegovim koncem vodenja Termoelektrarne Šoštanj. Denarja v sefu, ki se ga je omenjalo, policija ni našla, prav tako ga ne navaja finančna uprava. Je pa v tem času Rotnik poleg redne porabe kupil vikenda na Krku in v Moravcih, v vrednostne papirje vložil 1,1 milijona evrov, mami daroval 1,2 milijona evrov, 750 tisoč evrov nakazal podjetju v Luksemburg ter posodil 670 tisoč evrov.

 

Rotnik pa trdi, da je večji del denarja zaslužil v privatizaciji v Bosni in Hercegovini, kjer so se dobički izplačevali gotovinsko in zato za večino ni preverljivega denarnega toka prek transakcijskih računov. Prav tam je po njegovih navedbah nastala razlika, ki so jo odkrili davčni organi. Vendar Rotnik denarja, kot trdi, ni nezakonito nosil čez mejo, temveč mu ga je finančnik Bogdan Pušnik v Sloveniji pred pričami izročal v gotovini. Zgodbi, da je Pušniku, ki je osumljen pomoči pri pranju denarja, dal v upravljanje 3,6 milijona evrov v gotovini in mu jih je ta nato vračal, zaradi neprepričljivosti sodniki niso verjeli.

 

Rotnik zdaj pravi, da mu denarja ne morejo pobrati, ker ga nima. Davek pa znaša več kot sploh ima premoženja. Zato ne izključuje možnosti osebnega stečaja. Hkrati napoveduje dolgotrajno bitko z državo. "Vložili bomo revizijo zoper postopek, potem pa so še naslednje stopnje naprej. Jaz se bom boril do konca, ker sem prepričan, da je bilo vse prav," je še povedal Rotnik.