Quantcast
Radio1_v_zivo


Rektorjev nagovor
| 28. 2. 2017 10:37
Odstopi in protesti
Ključne besede:     Univerza    etika in seksizem    Tičar
 Protestniki so že decembra lani ubesedili svoje nestrinjanje z najbolj razvpitimi potezami rektorja Igorja Tičarja.
Protestniki so že decembra lani ubesedili svoje nestrinjanje z najbolj razvpitimi potezami rektorja Igorja Tičarja.

Ker je bil za govorca na posvetu o etiki in seksizmu v znanosti vabljen rektor Igor Tičar, so iz Komisije za ženske v znanosti odstopile tri članice, predavateljici pa odpovedali sodelovanje, piše Večer.

Spolno nadlegovanje, ki je bilo očitano in nato potrjeno nekdanjemu začasnemu glavnemu tajniku Univerze v Mariboru (UM) Teodorju Lorenčiču, še naprej pretresa akademsko javnost. Zdaj Komisijo za ženske v znanosti, ki deluje pri ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport. Komisija je namreč za 7. marec, pred dnevom žena, pripravila posvet o etiki in seksizmu v znanosti, tokrat na UM, nanj pa kot uvodnega govorca poleg šolske ministrice Maje Makovec Brenčič povabila mariborskega rektorja Igorja Tičarja. To je sprožilo val ogorčenja pri nekaterih znanstvenicah, saj je razplet afere Lorenčič vsem dobro znan - žrtvi je rektor, ki se do problema ni niti enkrat javno vsebinsko opredelil, z novo sistemizacijo degradiral, medtem ko je povzročitelj prejel opomin in bil premeščen nazaj na svoje osnovno, še vedno vodstveno delovno mesto.

Tri članice komisije oziroma njen skoraj celoten družboslovni del - Metka Mencin Čeplak s Fakultete za družbene vede, Valerija Vendramin s Pedagoškega inštituta in Katja Mihurko Poniž s Fakultete za humanistiko - je zaradi povabila komisije rektorju protestno izstopil iz sicer 14-članskega organa, ki si prizadeva za ozaveščanje javnosti o vprašanjih žensk v znanosti.

Rektor Tičar zadeve ne komentira, so pa iz njegovega kabineta organizatorjem zdaj sporočili, da za posvet ne bo imel časa, saj ima druge obveznosti. A to ne bo spremenilo nezadovoljstva treh članic komisije, ki pravijo, da je njihov izstop nepreklicen.