Quantcast
Radio1_v_zivo


Pustovanja v Ljubljani
| 23. 2. 2017 7:30
Pestre pustne aktivnosti pripravljajo tudi Pionirski dom, Kinodvor, Lutkovno gledališče Ljubljana in Šport Ljubljana.
Ključne besede:     pust    Ljubljana    zmajev karneval    festivalna dvorana    kinodvor    lutkovno gledališče    drsanje
Na pustno soboto, 25. februarja 2017, bo v središču Ljubljane potekal pustni Zmajev karneval.

Zmajev karneval bo v znamenju »slovenskih literarnih junakov«. Ljubljana je namreč decembra 2015 dobila naziv mesta literature, ki ga Unesco podeljuje mestom z bogato literarno dediščino in živahnim sodobnim literarnim utripom, ki se zavedajo pomena kulture in knjige za trajnostni razvoj mesta.
Na čelu povorke bo tudi tokrat zeleni zmaj, maskota Ljubljane. Velika pustna povorka bo krenila ob 11. uri z Novega trga - Brega, pot pa bo vodila čez Šuštarski most, naprej na Mestni trg, preko Stritarjeve ulice in Prešernov trg ter po Wolfovi ulici na Kongresni trg, kjer bo osrednje pustno rajanje ob glasbi DJ Lili Put Put in v družbi voditelja Jana Bučarja, ob 13. uri pa podelitev nagrad najboljšim pustnim maskam.
Na Kongresnem trgu bodo potekale tudi ustvarjalne delavnice, kjer bodo otroci lahko izdelovali pustne klobuke. V sklopu pustne povorke, ki jo bo spremljal pihalni orkester Bežigrad, se bo predstavilo 16 otroških skupin (vrtci in osnovne šole iz Ljubljane in okolice) s tematsko izbranimi liki. Videli bomo lahko Kralja Matjaža, Pedenjpeda, Zvezdico Zaspanko, Mačka Murija in številne druge like iz zakladnice slovenske otroške literature. Poseben del bo tudi letos namenjen značilnim etnološkim maskam različnih slovenskih pokrajin iz poganskega ljudskega izročila. Poleg Korantov, oračev, rus in pokačev iz Podlehnika in Podbrežja se bodo predstavili tudi Vrbiške šeme, Halubajski zvončari ter Škoromati Podgrad.

Pustno rajanje v Festivalni dvorani

Pionirski dom – Center za kulturo mladih vabi na pustni rajanji v znamenju čarobnih bitij, ki bosta v soboto in nedeljo, 25. in 26. februarja, med 15. in 19. uro v Festivalni dvorani.
Čarovnikom, vilam, zmajem, princeskam, medvedom, ribicam in ostalim pustnim maskam se bodo na odru pridružili različni čarobno-plesni animatorji ter glasbeni gostje, ki obljubljajo pravo pustno zabavo, na kateri bodo seveda izbrali tudi najlepšo masko. Krofov, dobre volje, plesa in glasbe ne bo zmanjkalo!

Pustni Zajtrk pri Kinodvoru in počitniška pustna projekcija

Kinodvor bo v soboto, 25. februarja, ob 11. uri vabi na pustno projekcijo filma Willy Wonka in tovarna čokolade, od 10. ure naprej pa bodo v Kavarni na Pustnem Zajtrku obiskovalcem filma postregli s krofi, toplim napitkom in maskiranjem obraza.

Lutkovno gledališče Ljubljana

V soboto ob 17. uri in v nedeljo ob 11. uri vabljeni tudi na tradicionalno pustno rajanje v Lutkovno gledališče Ljubljana, ki bo letos v znamenju čarovnice Štrige iz predstave Bi se gnetli na tej metli? Če pridete oblečeni v čarovnico, vas bo mogoče vzela na svojo metlo. Čakajo nas zabavne igre, ples in pustni krofi.

Pustno drsanje

Šport Ljubljana pa pustne maske vabi na drsanje. Na drsališču v Hali Tivoli se lahko zabavate v soboto med 10. in 11.30 uro, v dvorani Zalog pa v nedeljo od 11.30 do 13. ure. Najboljša pustna maska bo nagajena s sezonsko vstopnico za drsanje, veljavno do konca drsalne sezone 2016/2017.

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila - lokalne volitve | Volilna pravila - referendumska kampanja | Seznam predvajanih del