Quantcast
Radio1_v_zivo


Si vedel/a, da že celo življenje PIJEŠ VODO na napačen način?
Radio 1 priporoča | 19. 2. 2017 14:16
Tudi pri pitju vode je včasih potrebno misliti ;)
Ključne besede:     voda    pitje    zdravje    škodljivo    napačno    nasvet    priporočljivo
Tudi pri pitju vode moraš biti zmeren!

O pitju vode je bilo napisano že veliko, vendar temu nisi posvečal prevelike pozornosti, zato si zamahnil z roko in si mislil: ''Pa saj je samo voda!'' Pa je res? Morda jo že celo življenje piješ napačno, pa sploh ne veš. 

 

 

1. Piješ preveč ali piješ premalo

 

 

Pri pitju vode je pomembna zmernost, zato je dobro, da poznaš svoje telo in veš, kdaj si zares žejen. Priporočljiv vnos vode v telo, naj bi bil 8 kozarcev na dan.

 

 

 

2. Ne pij stoje


 

Pitje vode stoje je nekaj, kar nam je samoumevno in temu res ne posvečamo prevelike pozornosti. Med pitjem v stoječi pozi negativno vplivaš na proces prebave in povzročiš to, da voda v velikih količinah, kar naenkrat prodre vate in ''zalije'' tvoj želodec in ga obremeni.

 

 

3. Ne delaj prevelikih požirkov

 

 

Vedno pij po malih požirkih, saj bolj zaležejo, kot veliki požirki, ko dobesedno požiraš vodo. Morda se ti ob prehudi žeji to ne zdi mogoče, a je vredno poskusiti. 

 

 

 

4. Ne pij takoj po zaužitem obroku

 


Tradicija ajurvede opozarja, da pitje, po takoj zaužitem obroku ni priporočljivo in bi se ga morali izogibati. Počakati je potrebno nekaj časa, da telo hrano prebavi in razgradi, preden ga zalijemo z vodo.

 

Priporočljiva količina tekočine in hrane v telesu:


50 % hrana

25 % voda

25 % prazno - se pravi, da nisi čisto sit, ampak ravno prav potešen

 

 

 

6. Ne pij vode medtem, ko se gibaš 

 

 

Nikar ne uživaj vode medtem, ko si v pogonu, se pravi kadar: tečeš, telovadiš ali hodiš, ker to slabo vpliva na tvoj želodec in mu lahko povzroči bolečine. Če že moraš, pa pij po zelo zelo majhnih požirkih.

 

 

 

7. Ne pij vode po naporni vadbi

 

 

Ravno si zaključil z naporno vadbo, se močno preznojil in si pospešil srčni utrip. Komaj dihaš in že grabiš po steklenici vode, da bi potešil žejo. Nikar, prehitro. Pij po zelo majhnih požirkih in si najprej le osveži usta.

 

 

8. Lahko se zgodi, da popiješ celo PREVEČ vode!

 

 

Ursula Arnes, dietetičarka, pravi, da je prekomerno pitje vode napačno in bi vsak posameznik moral spiti le toliko, da pogasi žejo. Se pravi, ko imaš občutek, da si žejen - pij ter se ne nalivaj z vodo kar tako. Razstrupljanje telesa s pitjem velikih količin vode, lahko namreč resno škoduje tvojemu zdravju, povzroči zastrupitev in ima na tvoje telo negativne učinke. V ekstremnih slučajih lahko povzroči celo otekanje možganov.

 

Najboljša ugotovitev, da si zaužil dovolj vode se vidi na podlagi tvojega urina. Če je obarvan v močno rumeno in je moten, potem si dehidriran, če pa je čist, skoraj kot voda, pa pomeni, da si zaužil dovolj vode.

 

 


 

1. Vsako jutro na tešče spij kozarec mlačne vode

 


Redno pitje jutranje vode, naj bi med drugim odpravilo glavobole, bolečine v telesu in celo pospešilo prebavo. Prav tako pa pomaga pri astmi, driski, zaprtju, menstrualnih težavah in maščobah v krvi. 

 

 

2. Pij mlačno vodo

 


Morda se ti zdi, da s pitjem mlačne vode ne moreš potešiti žeje, ti njen okus neustreza, ampak je zagotovo boljša, kot pa hladna ali celo ledena. Pitje mlačne vode ima veliko več pozitivnih učinkov na tvoje telo, kot si misliš. Pitje mrzle vode, pa je najbolj škodljivo za tvoje zobe.

 

 

3. Pij v sedeči pozi

 

 

Sedeča poza je za pitje najboljša in najbolj priporočljiva. Ko si žejen, se usedi in v miru popij vodo.

 

 

 

 

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila | Seznam predvajanih del