Quantcast
Radio1_v_zivo


Občina predlaga preložitev podpisa pogodbe
| 14. 2. 2017 11:26
Ministrstvo je tik pred najemom samskega doma v Velenju
Ključne besede:     Velenje    azilni dom    begunci    Bojan Kontič
 Velenje
V Velenju so glede sprejetja beguncev mnenja zelo deljena.

Ministrstvo za notranje zadeve je Mestno občino Velenje obvestilo, da so pogajanja z zasebnim lastnikom samskega doma v Velenju, kjer načrtujejo izpostavo azilnega doma, v zaključni fazi. Občina pa ministrstvu svetuje, naj do razrešitve vprašanj, povezanih s pobudo za referendum, k podpisu pogodbe z lastnikom prostorov ne pristopi.

 

Ministrstvo za notranje zadeve je občino v dopisu obvestilo, da je postopek pogajanj z zasebnim lastnikom za najem prostorov samskega doma na naslovu Cesta Simona Blatnika 5 v Velenju v zaključni fazi, kar pomeni, da bodo lahko v kratkem pristopili k podpisu najemne pogodbe. Ob tem na ministrstvu navajajo, da bodo, če bodo nastopile okoliščine za odprtje izpostave azilnega doma v Velenju, skladno z novembra lani sprejetimi sklepi sveta Mestne občine Velenje v izpostavi nastanili do 30 prosilcev za mednarodno zaščito, in sicer prednostno ranljive skupine s posebnimi potrebami, družine.

 

Župan Mestne občine Velenje Bojan Kontič pa je v odgovoru državnega sekretarja na MNZ Boštjana Šefica obvestil, da so na občini po tem, ko so bili novembra lani na mestnem svetu sprejeti omenjeni sklepi oziroma zahteve v zvezi z izpostavo azilnega doma v Velenju, prejeli zahtevo za razpis naknadnega referenduma na sprejete sklepe. O tej zahtevi mora, kot je znano, župan po prejetju sodbe upravnega sodišča, kamor so se pritožili pobudniki referenduma, speljati nov postopek.

 

Ker obstaja možnost razveljavitve omenjenih sklepov mestnega sveta, o čemer seveda odločitev še ni dokončno sprejeta, je župan pristojnim na MNZ svetoval, naj k podpisu pogodbe z lastnikom prostorov ne pristopijo, dokler se vsebina spora ne razreši. Župan predlaga tudi, da ministrstvo medtem opravi predstavitev projekta v Krajevni skupnosti Stara vas, kjer se nahaja samski dom in kjer so po navedbah župana že v prvem valu beguncev izrazili pripravljenost, da bi sprejeli deset begunskih družin.

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila | Seznam predvajanih del