Quantcast
Radio1_v_zivo


POZOR: Ne odpiraj vrat avta z LEVO roko!
Radio 1 priporoča | 7. 2. 2017 5:56
Le sekunda neprevidnosti in lahko ogroziš sebe ali mimoidoče
Ključne besede:     avto    odpiranje    voznik    previdnost    nevarnost    leva
Bodi previden, kako izstopaš iz avta

Avto najbrž voziš že dolgo pa se najverjetneje še nikoli nisi zamislil nad tem, kako iz njega izstopiš. Preprosto parkiraš, ugasneš motor, odpreš vrata in izstopiš ven, kajne?

 

Morda se ti zdi trapasto, vse dokler dejansko ne pride do nesreče. Pri odpiranju vrat avtomobila je treba biti zelo previden, sploh, če imamo avto parkiran na območju, kjer gre mimo veliko kolesarjev, motoristov in avtomobilov.

 

Tovrstne nesreče z odpiranjem vrat avtomobila se dogajajo pogosteje, kot si lahko mislimo. Kolesar, motorist ali voznik avtomobila namreč ne morejo vedeti, da sediš v avtu, v vrsti ostalih drugih parkiranih avtomobilov in se ravno tisti trenutek odpravljaš ven. Zato je v tem primeru tvoja krivda, če povzročiš nesrečo, ki pa niti ni tako nedolžna. Mimoidoči se lahko resno poškoduje, nastane pa lahko tudi nepotrebna materialna škoda.

 

 

Pravilo Nizozemcev


Na Nizozemskem, kjer je kolesarjev skoraj več kot voznikov avtomobilov, je to nekaj, na kar je pozoren vsak državljan. Gre za stvar navade in večini voznikov to ne izgleda kot velika težava, ampak nekaj vsakdanjega, piše spletna stran CountryLiving.

 

 

Primer napačnega odpiranja vrat:

 

1. Če vrata odpreš z levo roko, tvoje telo ni prisiljeno, da se obrne, zato ne moreš predvideti, kaj se dogaja za teboj. Vrata ponavadi odpremo v naglici, in če se ravno tisti trenutek mimo pripelje kolesar, so lahko posledice zelo hude.

 

 

 

V najhujšem primeru pa lahko mimo pripelje tudi kakšen avtomobil in povzroči še več škode, v katero sta vpletena oba. 

 

 

 

NASVET: Odpiraj vrata z DESNO ROKO in zavaruj sebe ter ostale!

 


Odpiranje vrat z desno roko je varno in najbolj priporočljivo. Tebe kot voznika prisili, da se s celim telesom obrneš v levo in posledično z glavo pogledaš nazaj ter dejansko dobiš predogled nad celotnim dogajanjem za tvojim avtomobilom. 

 

 

 

 

Logično, kajne?

 

 

 

 

Kolesarji, motoristi in ostali vozniki avtomobilov te tako ne morejo presenetiti, saj že prej predvidiš situacijo, ki se dogaja za teboj.

 

 

 

 

Morda si sedaj zamahnil z roko in si ob prebiranju rekel ''Ah brezveze,'' a boš čez čas uvidel, da stvar niti ni tako neumna. Pa srečno!

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila | Seznam predvajanih del