Radio1_v_zivo


Uporabljaš dezodorant? Potem si preberi tole!
Radio 1 priporoča | 4. 2. 2017 5:58
Morda ga boš od zdaj naprej uporabljal malce drugače
Ključne besede:     dezodorant    uporaba    načini    lastnosti
Si vedel, da ima dezodorant toliko lastnosti?

Dandanes skoraj ni človeka, ki ne bi uporabljal dezodoranta, čeprav obstajajo tudi tisti, ki se tovrstnim izdelkom izogibajo. Večina jih vsebuje veliko agresivnih sestavin, ki za tvojo kožo niso najboljše ter ji lahko le škodujejo. Zmerna uporaba dezodorantov pa zagotovo ne škodi, ampak poskrbi, da si vedno negovan in ne oddajaš neprijetnega vonja.

 

Poglej si 9 lastnosti dezodoranta, ki jih morda še nisi poznal in bi te znale presenetiti.

 

 

1. Nekateri dezodoranta sploh ne potrebujejo

 

Nekateri ljudje ne potrebujejo dezodoranta, saj ne oddajajo neprijetnega vonja, ki ga telo ustvari z znojenjem. Če bi rad preveril ali tudi ti spadaš v skupino tistih, ki ne oddajajo vonja, preveri takole:

Če je tvoje ušesno maslo temne barve in lepljivo, potem potrebuješ dezodorant. Če pa tvoje ušesno maslo svetlo in gladko, ga lahko občasno preskočiš. 

 

 

 

2. Ženski in moški lahko uporabljajo enak dezodorant

 

Dezodoranti se med seboj ne ločujejo in so enaki za vse spole. Če si ženska, lahko uporabljaš moškega in če si moški, lahko seveda uporabljaš ženskega. Razlike v sestavinah ni, gre le za drugačen vonj. Moški dezodoranti so običajno bolj ostrega vonja, ženski pa bolj blagi.

 

 

 

3. Dezodoranti ubijajo bakterije

 

Znoj v osnovi ne smrdi, ampak vonj razvijejo bakterije, ki nastanejo kot njegova posledica. Dezodoranti so torej tisti, ki ubijajo bakterije, saj imajo v sebi antibakterijske sestavine. 

 

 

 

4. Noben dezodorant ni zmožen zaustaviti potenja

 

Dezodoranti niso namenjeni temu, da zaustavijo potenje, ampak ga za 20 % zmanjšajo. Nikar ne nasedaj tudi tistim, na katerih piše, da boš dišal celih 48 ur, saj gre le za reklamo.

 

 

 

 

 

5. Pomembno je, da občasno zamenjaš znamko dezodoranta

 

Če en in isti dezodorant uporabljaš nonstop, se lahko zgodi, da tvoje telo nanj postane imuno in po njemu ne boš več dišal. Dobro je, da ga vsake toliko zamenjaš – tako vonj, kot tudi znamko. Dišal boš bolj intenzivno in dlje časa.

 

 

 

6. Dezodorant najbolj učinkuje, če ga naneseš pred spanjem

 

Dezodorant je najbolj učinkovit, če ga naneseš pred spanjem. Najprej se stuširaj, nato pa nanesi dezodorant. Telo se v postelji umiri, sestavine dezodoranta pa tako lažje prodrejo v kožo ter uničijo bakterije, ki povzročajo neprijeten vonj.

 

 

 

 

7. Razkužilo za roke deluje tako, kot dezodorant in je lahko hitra alternativa

 

Če pri roki nimaš dezodoranta, lahko v skrajnem primeru uporabiš tudi razkužilo za roke. Omogočil bo, da ne boš oddajal neprijetnega vonja, saj vsebuje antibakterijske sestavine. 

 

 

 

8. Dezodorant lahko uporabiš tudi za nego stopal

 

Če imaš težave s potenjem stopal, jih lahko odpraviš kar z dezodorantom. Nanesi dezodorant na stopala preden se odpraviš spat in ga lepo razmaži, da se vpije. Naslednji dan, bodo tvoja stopala sveža in se bodo manj potila.

 

 

 

 

9. Ločiš med dezodoranti in antiperspiranti?

 

Dezodoranti so običajno osnovani na alkoholni bazi, ki sicer spodbuja potenje, a uničuje bakterije. V antiperspirantih pa najpogosteje najdemo aluminijeve spojine, ki zavirajo izločanje potu ali drugače rečeno preprečujejo prekomerno znojenje.