Quantcast
Radio1_v_zivo


V Kranju bo tudi letos 8. februarja Prešernov smenj
| 31. 1. 2017 13:10
Kranj vabi na raznolike kulturne dogodke že v tednu pred praznikom
Ključne besede:     Prešernov smenj    Kranj    8. februar    kulturni hrami    19. stoletje
http://www.visitkranj.com/sl/dogodki/izbrani-dogodki/presernov-smenj/program

Prešernov smenj, ki oživi spomin na 19. stoletje in našega največjega pesnika, je ena najbolj prepoznanih slovenskih prireditev ob kulturnem prazniku. Na ulicah Kranja 8. februarja poteka sejem domače in umetnostne obrti, utrip trgov zaznamujejo pevski zbori in recitacije Prešernovih pesmi. Mestni tlak bo s tradicionalnimi plesi obarvalo in zavrtelo več kot deset folklornih skupin. Na krilih melodij, izvabljenih iz zanimivih lesenih inštrumentov, vas bodo na hudomušno in nostalgično pot po preteklosti popeljali lajnarji. Sprehodite se po romantičnem stoletju ali pa se po ulicah popeljite s kočijo! Preteklosti se bo na praznično sredo približala tudi kulinarika na KRanski kuhni.

Kranjski kulturni hrami – Galerija Prešernovih nagrajencev, Prešernovo gledališče, Mestna knjižnica Kranj, Gorenjski muzej z Mestno in Prešernovo hišo, Layerjeva hiša s Stolpom Škrlovec, Mala galerija, Zavod za varstvo kulturne dediščine in Otroški stolp Pungert – bodo nastežaj odprli svoja vrata in vas potegnili v vrtinec kulturno obarvanih dogodkov.

Pred Kranjsko hišo se vsako polno uro (med 13. in 16. uro) lahko pridružite vodenemu ogledu Kranj v vašem srcu, ki bo zagotovil, da se vam Kranj resnično usidra v srce. Na vodenem ogledu spremljate Prešernovo pot, odkrivate skrivnosti meščanskih hiš in pomembne zgodovinske znamenitosti. Na vsake pol ure (med 13.30 in 16.30) pa začenjamo s Podzemno potjo, vabimo vas v kranjsko podzemlje, Rove pod starim Kranjem, ki so pravi spektakel za najmlajše in ljubitelje zgodovine.

Kulturni praznik vsako leto spremlja prestižna prireditev Shod muz na kranjskem Parnasi: srečanje s Prešernovimi nagrajenci v Prešernovem gledališču. Letos spoznavamo lavreata slikarko Metko Krašovec in prevajalca in pisatelja Aleša Bergerja ter prejemnike nagrade Prešernovega sklada: skladatelj Mitja Vrhovnik Smrekar, skladateljica Nina Šenk, pisateljica Mojca Kumerdej, glasbenik Boštjan Gombač, Lena Krušec, Tomaž Krušec in Vid Kurinčič iz biroja Ark Arhitektura Krušec in ilustrator in slikar Tomaž Lavrič. Prireditev se v gledališču začenja ob 18. uri, uro prej pa Galerija Prešernovih nagrajencev vabi na odprtje fotografske razstave Toneta Stojka Portreti Prešernovih nagrajencev 2017.

Kranj vabi na raznolike kulturne dogodke že v tednu pred praznikom. Med 2. in 7. februarjem obiščite odlične predstave Prešernovega gledališča, številnih pevskih prireditev, Prešernovim proslav, koncertov in otroškega programa ter se udeležite odprtij razstav v Prešernovi hiši, Mestni hiši in na Mergentalerjevi pred Layerjevo hišo.

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila - lokalne volitve | Volilna pravila - referendumska kampanja | Seznam predvajanih del