Radio1_v_zivo


Izbrana kakovost
| 20. 12. 2016 12:06
Tudi meso Perutnine Ptuj
Ključne besede:     Perutnina Ptuj    meso    kakovost
 Dodatno certificiranje pomeni dodatne notranje in zunanje kontrole.
Dodatno certificiranje pomeni dodatne notranje in zunanje kontrole.

Na trgovskih policah je od danes z oznako izbrana kakovost na voljo meso Perutnine Ptuj, Panvite in Pivke Perutninarstva. Gre za prve tri družbe, ki so si kot proizvajalke perutninskega mesa pridobile pravico do označevanja mesa z omenjenim znakom. Njihovi izdelki bodo na trgovskih policah predstavljeni ločeno od ostalega mesa.

Prvi mož Perutnine Ptuj Tibor Šimonka je spomnil, da proizvajalci tega mesa že sedaj lahko v shemo izbrane kakovosti vključijo celoten prodajni program, kar se bo v kratkem tudi zgodilo.

"Kontroliramo celotno verigo od začetka do konca. Že danes imamo strogo kontrolo certificiranja, veterinarski nadzor. Dodatno certificiranje pomeni dodatne notranje in zunanje kontrole, s čimer zagotavljamo še večjo varnost ter kakovost hrane," je dejal Rebec. Šimonka je dodal, da tudi v državah EU, ki tudi omogočajo dodatno kakovost mesa, nimajo kakovosti postavljene na tako visoki ravni kot pri nas.

Šimonka pa je obenem opozoril, da za potrošnika ostaja cena mesa enaka, stroške certificiranja pa nosi delno država, predvsem pa proizvajalci. "Potrošnik dobi predvsem še eno garancijo več," je dejal.

 

Kot je poudaril kmetijski minister Dejan Židan, delajo vse, kar je potrebno, da tudi proizvodnja hrane postane zmagovalec v Sloveniji. "Perutninarstvo je za Slovenijo pomembno, saj predstavlja 18 odstotkov znotraj sektorja živinoreje, ta pa predstavlja slabo polovico kmetijstva. Zadnje čase beležimo rast porabe perutninskega mesa, lani se je približala 29 kilogramom na prebivalca. Samooskrba je tu pri 103 odstotkih," je dejal minister.

 

Glede večjega vključevanja izdelkov izbrane kakovosti tudi v sisteme javnega naročanja je Židan pojasnil, da se prav sedaj spreminja uredba o zelenem javnem naročanju, ki že predpisuje 10-odstotni delež ekološke proizvodnje. "Prva novost je, da mora biti vsaj pet odstotkov živil iz sheme izbrana kakovost, ter da se svežina definira skozi prevožene kilometre. Spreminjamo tudi merila za naročanje v šolske zavode. Želimo zožiti število specifikacij in dati dodatno vzpodbudo hrani iz okolja. Želimo priti do 50 odstotkov oz. na daljši rok do 70 odstotkov slovenske hrane," je še dodal.