Quantcast
Radio1_v_zivo


8 stavkov, ki jih ne izgovori, če želiš da vajina ljubezen traja
Radio 1 priporoča | 13. 12. 2016 13:57
Raje dvakrat premisli, preden izustiš naslednje besede
Ključne besede:     odnosi    moški    ženske    ljubezen    nasveti

Ko se spoznavamo in zaljubljamo, se ljudje zelo radi predstavimo v najlepši možni luči. To seveda načeloma ne pomeni, da smo neiskreni, le še bolj izpostavimo tiste pozitivne vidike naše osebnosti in zunanjih atributov, na katere smo ponosni. A kar naenkrat postanemo v odnosu lahko zelo domači in nam partner postane samoumeven. Udobni smo v varnem zavetju našega odnosa in se temu primerno začnemo tudi obnašati. 

Včasih celo izrečemo nekaj, za kar nam je kasneje žal. A določene besede bolijo tako močno, da pustijo rane in jih nobeno opravičilo ne more izbrisati. Opravičilo je le obliž na rano. Če torej želiš, da vajin odnos traja tudi v prihodnje, se izogni naslednjim očitkom in nadležnim stavkom, ki v vajin odnos prinašajo več škode kot koristi. 


1. "Sem ti rekel! Zakaj me ne poslušaš? Če bi me poslušal/a, potem se to ne bi zgodilo!" 

Če bi ta stavek izustil 8-letnik, bi še razumeli, tako pa to pri odrasli osebi kaže na nedoraslost in otročje obnašanje. Zavedaj se, da nimaš vedno ti prav in dovoli tudi partnerju, da naredi nekaj po svoje, Pa čeprav se bo morda zmotil ali naredil napako. To je njegova napaka in ne tvoja. S tem, ko ga opozarjaš na to, mu prav nič ne pomagaš. Ne moli pod nos partnerjevih napak, na katere zagotovo ni ponosen in se zaradi njih zagotovo počuti zelo slabo. Namesto da daješ sol na partnerjevo rano, ga raje objemi in mu pomagaj. 

2. "Ne. Zakaj moraš ven s prijateljico. Ti nisem jaz dovolj. Ne smeš tega!"

Besedno zvezo "ne smeš" lahko uporablja le starš in ne tvoj partner. V vsakem odnosu pride do trenutka, ko bi si želel, da tvoj partner reagira drugače, da nečesa preprosto ne naredi, kot je na primer, da porabi vse vajine prihranke in si kupi motorno žago ali pa si privošči večurno nakupovanje s prijateljico. V takšnem primeru je seveda logično, da si jezen/a in to tudi konstruktivno predstaviš. Pa vendar, s stavkom, da pa nekdo nečesa ne sme, kot je na primer obisk koncerta, predstave ali preprosto druženje s prijatelji, kaže na dominantno osebo, ki si te želi nadzorovati. 

3. "Preveč si občutljiv/a!" 

Vsak od nas na različne načine sprejema okolico in njene dražljaje. Prav tako različno dojemamo medosebne odnose. Nekateri so bolj emocionalni, drugi bolj zadržani, zato je potrebno spoštovati, da bo lahko tvoj partner mnogo bolj čustveno sprejel neko tematiko, kot bi jo v podobni situaciji ti. In s tem ni nič narobe. Živi in pusti živeti. Vsak ima svoj način. Če želiš, da spoštujejo tvoj način, spoštuj ti njegovega.

4. "Mogoče bi bil čas, da se vpišeš na fitnes in spremeniš frizuro. Pa kakšen nov kos oblačil ti tudi ne bi škodil."

Zakaj bi spreminjal nekoga, v katerega si se zaljubil in ti je še nekaj časa nazaj pomenil ves svet? Vsak posameznik je unikaten in takšne so tudi vse njegove karakteristike. Vsi imamo napake in pomanjkljivosti, če pa te vse to tako močno moti pa morda to ni oseba zate in bi bilo bolje, da končata. Pa ne zaradi tebe, ampak zaradi tvojega partnerja, ki posluša kritike na svoj račun. Saj poznaš tisto, ne delaj in govori drugemu tisto, česar sam nočeš slišati. Partner bo našel nekoga drugega, ki ga bo spoštoval in sprejel vse napakice, ti pa boš ostal zagrenjen v svojem iskanju napak in popolnosti.


5. "Videl/a sem te, kako si pogledal natakarja/natakarico! Varaš me!" 

Pretirano ljubosumje škodi v vsakem odnosu. Sploh, če gre za obtožbe brez posebnega ozadja in dokazov. Če dvomiš v svojega partnerja brez, da bi ti slednji dal kakršen koli razlog za to, potem to ni več njegova težava, ampak tvoja. Spogledovanja in navsezadnje tudi varanja ne moreš preprečiti, lahko pa zaupaš in si bolj samozavesten/a. 

6. "Če bi me res imel/a rad/a, potem bi ..."

Pogojevanje ni ključ do sreče, še manj do zdravega in ljubečega odnosa. Nikar ne onesnaži vajinega odnosa s pogojevanjem svoje ljubezni in izsiljevanjem določenega dejanja, samo zato, da bi se ti počutil/ bolj ljubljeno/ega. S tem namreč narediš dvoje. Ti se sicer resda počutiš močnejše, sploh če partner naredi to, kar si želiš, a po drugi strani prizadeneš prav njega/njo. Ljubezen bi morala biti dvosmerna cesta brez rdečih semaforjev in, če se lahko izognemo nevarnim odsekom, zakaj se torej ne bi?  

7. "Moj/a bivši/a bi to naredila drugače."

Vsakršne primerjave z bivšimi so absurdne. Če je bil/a bivši/a tako boljši/a, zakaj si jo/ga potem zamenjal/a? Če je zdajšnji partner po tvoje tako slabši od bivšega, potem ga/jo spusti ... naj poišče novega, ki mu/ji bo dal vse odgovore, zakaj se s tabo ni obneslo.  

8. "Sovražim te. Ti si grozna oseba. "

Ko enkrat izustiš takšne grozne besede, jih težko vzameš nazaj. To je oseba, ki jo ljubiš in s takšnimi besedami pokažeš vse prej kot to. Spoštovanje je osnova vsakega odnosa, boš res zamajal trdne temelje samo zaradi trenutnega impulza, ki ti ga narekuje tvoj lasntni ego in nesamozavest? Če ja, potem ostani sam/a in dovoli partnerju, da najde nekoga, ki ga bo ljubil, spoštoval in spodbujal. 

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | | Seznam predvajanih del