Quantcast
Radio1_v_zivo


Državni svet o zakonu
| 8. 12. 2016 12:45
Poslovna cona Hoče- Slivnica
Ključne besede:     Zakon    Hoče    Magna
Zemljišča v občini Hoče- Slivnica so kmetijska.
Kmetijska zemljišča v občini Hoče- Slivnica.

Državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Aleš Cantarutti o tem, kakšen je bil odziv lastnikov zemljišč v Hočah.
PRENESI DATOTEKO
Državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Aleš Cantarutti o tem, kakšen je bil odziv lastnikov zemljišč v Hočah.

Državni svet je podprl predlog zakona o zagotavljanju pogojev za izvedbo strateške investicije na razvojnem območju Hoče-Slivnica.

Zakon naj bi bil po nujnem postopku v državnem zboru potrjen že naslednji teden.

Državnim svetnikom je zakon, s katerim želijo zagotoviti pogoje za načrtovani prihod avstrijskega avtomobilskega giganta Magna v Slovenijo, predstavil državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Aleš Cantarutti. Tudi tokrat konkretnega investitorja ni želel imenovati, saj da je takšna želja druge strani.

Iztekel se je tudi rok, do katerega bi morali lastniki zemljišč in kmetje, ki doslej tega še niso storili, občini sporočiti svoje odločitve. Po informacijah Cantaruttija naj bi soglasje k dogovoru dali že skoraj vsi, minister Zdravko Počivalšek pa naj bi v petek in ponedeljek z njimi opravil individualne razgovore.

Državni svetniki so se pri glasovanju vendarle strinjali, da gre pri projektu za priložnost za uresničitev strateške investicije na območju z visoko brezposelnostjo, ki bi ustvarila nova delovna mesta in imela tudi številne druge pozitivne učinke. Ob tem so izrazili željo, da postane predlagani model pomoči del pozitivne prakse tudi za večje projekte potencialnih domačih vlagateljev.

Ob vseh pozitivnih vidikih pa so opozorili na vprašanje enakosti pred zakonom vseh deležnikov, torej tudi drugih občin, ki bi z odpiranjem podobnih industrijskih con želele privabiti zainteresirane investitorje. Prav dejstvo, da ne bi bile v takšni meri deležne podpore države, bi lahko pripeljalo do vložitve ustavne presoje.